Niet alleen landen als Engeland en Frankrijk hebben hun eigen hondenrassen, want er zijn ook verschillende rassen die oorspronkelijk uit Ierland komen. Deze nemen allerlei vormen aan, van piepklein tot groot en sterk. Ben je op zoek naar een bijzondere hond met Ierse roots? Laat je dan inspireren door deze top 8 Ierse hondenrassen.

Ierse setter

De Ierse setter is een enorm actieve hond die het liefste de hele dag aan het rennen is. Dat is ook niet gek, want dit zijn echte jachthonden. Je herkent de dieren aan hun prachtige rode vacht en aan hun onstuimige karakter. Als baasje van een Ierse setter moet je voorbereid zijn op een actieve leefstijl, want deze honden hebben veel beweging nodig om gelukkig te blijven. Ze zijn stoer, moeilijk uit te putten en tegelijkertijd ook ontzettend lieve familiehonden. Zo gaan ze goed samen met kinderen en vinden ze het maar al te leuk om met hun baasjes te spelen.

Ierse waterspaniël

Er zijn allerlei soorten spaniëls, maar de Ierse waterspaniël herken je uit duizenden. Deze honden hebben namelijk een typische krul in hun vacht, met een grote bos krullen op hun kop. Op hun snuit en staart vind je deze leverkleurige vacht alleen niet terug. De Ierse waterspaniël is een oud ras dat het liefste rondom het water leeft. Ze houden van zwemmen, maar het zijn ook erg trouwe dieren. De honden zijn niet zo gek op vreemden, maar dit ras is ideaal wanneer je een liefhebbende en energieke hond zoekt. Wil je een van de volgende Ierse hondenrassen in huis halen? Denk er dan aan om naar een verzekering te kijken. Een dierenverzekering vergelijken doe je hier.

Ierse terriër

Ierse terriërs zijn echte helden, want deze dieren speelden een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog. Ze werden gebruikt om brieven naar verschillende troepen te brengen, zodat het leger makkelijk kon blijven communiceren. Het zijn dus echte durfallen, maar ook enorm trouwe honden. Ze zullen echt je maatje zijn en kunnen zich moeiteloos aanpassen aan iedere situatie. Het zijn wel erg waakse honden, dus wees gewaarschuwd.

Ierse wolfshond

Heb je het over oude hondenrassen, dan heb je het over de Ierse wolfshond. Er werd al in de Romeinse tijd over dit ras gesproken. Zo werden de dieren cadeau gedaan aan de hoogste machthebbers in Rome, waarbij het volk met jaloezie toekeek. De Ierse wolfshond is erg snel en behendig. Dat komt goed van pas, want dit zijn echte jachthonden. Dit betekent ook dat ze genoeg ruimte nodig hebben om rond te rennen en het liefste meerdere keren per dag een erg lange wandeling maken. Er wordt gedacht dat deze dieren op sociaal vlak enorm slim zijn, waarbij ze vrienden en vijanden moeiteloos van elkaar onderscheiden.

Kerry blue terriër

De Kerry blue terriër heeft zijn naam te danken aan het gelijknamige graafschap in Ierland. Hier is het ras al meer dan honderd jaar bekend. De honden staan vooral bekend om hun enorme werkethos. Zo worden ze ingezet om op kleine dieren te jagen en om geschoten dieren op te halen voor hun baasjes. Het zijn geen grote honden, maar wel erg goede waakdieren. Sterker nog, Kerry blue terriërs worden soms zelfs door de politie gebruikt.

Soft coated wheaten terriër

De soft coated wheaten terriër heeft zijn naam helemaal te danken aan zijn looks. De vacht van deze honden ziet er enorm zacht uit, met een subtiele slag in de haren. Tegelijkertijd hebben ze een warme kleur die wel op tarwe, oftewel wheat, lijkt. Onder deze prachtige vacht vind je een hond die het liefste nooit stil wil zitten. De dieren hebben veel beweging nodig en doen het dus het beste bij actieve baasjes. Het zijn vrolijke honden die vreemden graag begroeten, maar die tegelijkertijd enorm alert zijn. De soft coated wheaten terriër is ook nog eens enorm slim.

Glen of Imaal terriër

Waar de meeste Ierse hondenrassen middelgroot zijn, is er ook dit kleinere hondenras. De Glen of Imaalterriër heeft zijn naam te danken aan een gelijknamige vallei in Ierland. Het zijn actieve dieren die enorm behendig zijn, waardoor ze goed kunnen jagen. Het zijn bovendien dappere dieren die op ieder moment klaar zijn om achter een prooi aan te rennen. Een voordeel van de Glen of Imaalterriër is dat deze hond relatief stil is, vooral wanneer hij geconcentreerd aan het rennen of spelen is.

Ierse rood-witte setter

Nog een setter op dit lijstje, maar dan nu de Ierse rood-witte setter. Dit is een relatief nieuw ras dat pas in 2009 voor het eerst erkend werd. Toch komen de dieren al sinds de zeventiende eeuw voor in Ierland. Het is een erg geliefde jachthond die bekendstaat om zijn enorme kracht en snelheid. Ze hebben dan ook veel beweging nodig en komen het beste tot hun recht in actieve gezinnen. Verder zijn het erg lieve dieren die hun baasjes graag willen pleasen.
Naar boven