Zie een bijzonder opvallende hond: felblauwe ogen, ongebruikelijke kleurpatronen en een bijzonder soepele en enthousiaste wandelgang. Dit is de Australian Shepherd, één van de mooiste en meest elegante hondenrassen ter wereld. De hond is razend populair in Australië en de VS en wint ook meer en meer aan populariteit in Europa. Hier vind je 11 leuke feitjes over de Australische Herder die duidelijk maken waarom dit zo’n geliefd hondenras is.

1. Geschiedenis

De geschiedenis van de Australian Shepherd is nergens echt duidelijk bekend. Over het algemeen gaat men ervan uit dat de hond uit de Baskische regio van de Pyreneeën komt, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Het verhaal gaat dat de herders uit deze regio naar Amerika trokken en mogelijk zelfs een tussenstop maakten in Australië. Hoe het ook zij: de honden van de Baskische herders lijken qua uiterlijk maar weinig op de bekende Australian Shepherds. De werkelijke origines van dit ras zullen wel altijd in mysteriën gehuld blijven…

2. Amerikaanse Australiërs

Amerikaanse Australiërs 2

Hoewel de Australische Herder algemeen geaccepteerd is als een Australische hond, is het ras geperfectioneerd in Amerika. Daar kwamen honderden herders uit verschillende landen bij elkaar om een nieuwe toekomst op te bouwen, waarbij ze elk hun eigen honden meenamen. Dit leidde tot een grote vermenging, waarbij de honden werden gefokt op kwaliteiten als alertheid, intelligentie, snelheid en aanpassing aan terreinsoorten. Er worden vier hondenrassen gezien als de basis van de Shepherd: de Schotse Collie, Border Collie, English Shepherd en de Australian Collie. Samen resulteren ze in een geweldige hond met een goed karakter.

3. De rodeo-hond

De Australian Shepherd is eigenlijk vooral bekend geworden toen de hond na de 1e Wereldoorlog ook andere klusjes te doen kreeg naast het schapen hoeden. Vooral de rodeo’s, waarbij de schitterende honden rondrenden om stieren of paarden op te drijven. Daarnaast werden de honden steeds bekender door verschillende rollen in films en series, zoals bijvoorbeeld Run, Appaloosa, Run!

4. Australian Shepherd zijn echte eye-catchers

eye catcher

Vooral de blauwe ogen van de Australische Herder zijn bijzonder opvallend. Zelfs zo opvallend, dat de inheemse bevolking de honden ziet als heilig en ze het liefst ontwijkt. De honden kunnen je indringend aanstaren en winnen zelfs een wedstrijd staren van een kat!

5. Ongelijke ogen

ogen
foto: ItsWolfeh / wikicommons

Veel Australian Shepherds hebben ogen in verschillende kleuren. Hoewel veel honden van het ras blauwe ogen hebben, zijn er ook tussen met bruine, grijze of gespikkelde ogen. Een bijzonder weetje: er zijn ook Shepherds met twee verschillende ogen: een blauw en een bruin oog.

6. Kleurpatronen

Amerikaanse Australiërs

De Australische Shepherd wordt herkend aan de kleur, hoewel er veel verschillende kleuren worden geaccepteerd. De meest kenmerkende kleur is ‘merle’, waarbij de hond een patroon heeft van donkere pigmenten en in de witte gebieden daartussen lichte vlekken grijs of bruin. Van zwart en bruin tot bruin merle en blauw merle worden geaccepteerd door het stamboek, hoewel je wel meer kleurvariaties tegenkomt.

7. Staartloos

staartloos

Vroeger verwijderden veel herders de lange oren en staarten van de honden, zodat ze daaraan geen verwondingen opliepen tijdens het hoeden van de schapen. Doordat de staarten toch niet nodig waren, zijn ze in de loop van de tijd uit het ras gefokt.Eén op de vijf Shepherds wordt nu geboren met een korte staart.

8. Werkhonden

werkhonden
foto: Ron Armstrong / flickr

Hoewel de Aussies vroeger alleen werden gefokt om schapen te hoeden, worden ze nu door hun uitstekende kwaliteiten op veel meer gebieden ingezet. Zo worden ze gebruikt als geleidehonden, hulphonden en voor therapie. Daarnaast worden ze ingezet bij reddingswerkers om slachtoffers te zoeken en te helpen redden.

9. Instinct

De Australische Shepherd heeft een heel sterk instinct en een heleboel energie. Daarom is het nodig om de hond voortdurend uit te dagen en actief te houden. Doe je dat niet, dan gaat de hond zelf op zoek naar klusjes. Ze kunnen proberen andere dieren te ‘hoeden’ maar kunnen ook vervelend gedrag gaan vertonen als ze zich vervelen.

10. Populariteit

Dit hondenras is nog steeds aan populariteit aan het winnen. Het is zelfs het 18e meest populaire hondenras in Amerika, wat inhoudt dat het zelfs boven de Chihuahua komt te staan. Doordat de honden zo opvallend zijn in uiterlijk en gedrag zijn er steeds meer mensen die ook een Australian Shepherd als huisdier willen.

11. Frisbee-hond

In de jaren ’70 was er een sporter die bekend werd omdat hij samen met zijn hond een sport beoefende. Hij was namelijk frisbeër en speelde dat samen met zijn hond Hyper Hank. Ze kwamen zelfs zo ver dat ze de Super Bowl mochten openen!