Border Collies zijn leuke, energieke honden, die het leuk vinden op problemen op te lossen. Ze houden bijna evenveel van het oplossen van problemen als van mensen. Hieronder volgen een aantal feiten over deze klassieke werkhond.

1. Stamboom van de Border Collie.

old hemp

Old Hemp, geboren in 1893, wordt gezien als de stamvader van de Border Collie. In tegenstelling tot andere soortgelijke honden, was zijn methode van hoeden rustiger en minder agressief. Ondanks deze zachte aanpak, heeft zijn methode tot resultaat geleid en heeft het indruk gemaakt op de fokkers. Old Hemp heeft meer dan 200 pups verwekt.

2. De Romeinen.

romeinen

Het Romeinse Rijk was de eerste beschaving, die de kunst van het opvoeden en hoeden van schapen onder de knie had. Zij brachten schapen en herders naar de Britse eilanden, waar ze een wol industrie hadden gevestigd. Veel van de herdershonden, die de Romeinen naar Groot-Brittannië brachten, konden niet wennen aan het koude weer. Hierdoor begonnen de Britten met het fokken van eigen honden. Deze honden waren kleiner en wendbaarder dan hun voorgangers en kregen de naar Collies, genoemd naar het oude Keltische woord Colley, wat nuttig of gelovigen betekent.

3. Waar komt de naam vandaan?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Border Collies hebben hun naam gekregen, omdat ze zijn gefokt op de grens van Schotland en Engeland. Men neemt aan dat James Reid, secretaris van de Internationale Herdershond Gemeenschap, de naam bedacht heeft, terwijl hij de honden beschreef in brieven aan zijn collega’s.

4. Ze zijn heel slim.

slim

In het algemeen zijn honden erg slim, maar er is geen ras die kan tippen aan de Border Collie. Deze honden zijn gefokt om onafhankelijk complexe problemen op te lossen.

5. Trainen niet simpel.

trainen

De Border Collie is zo slim en dat betekent dat ze alles heel snel leren en oppikken. Je moet dus op tijd beginnen met trainen, voordat ze slechte gewoontes, zoals blaffen, happen of janken ontwikkelen. Vaak ontstaan deze slechte gewoontes, omdat ze zich vervelen. Dus start jong met trainen en houdt ze gefocust op de taak, omdat hun aandacht nog wel eens afdwaalt.

6. Border Collies zijn de ultieme herdershonden.

herders
foto: C. MacMillan / wikicommons

Herdershonden zoals de Border Collies zijn speciaal gefokt om te jagen en dieren te organiseren. Dit gedrag, stalken, buigen, knijpen, is het begin van de jacht, maar dan zonder het moorden. Door hun onafhankelijkheid en intelligentie zijn Border Collies goede herders. De noodzaak om te hoeden, is zo diep geworteld in hun genen, dat sommige eigenaars schapen huren voor hun Border Collies.

7. Buigen is een techniek.

https://www.youtube.com/watch?v=g3qdvaSRW1c

Border Collies kunnen snel bewegen in een katachtige, gehurkte positie. Dit komt door een ruimte tussen de bovenkanten van de schouderbladen. Zo kan de hond laag blijven terwijl hij zich voortbeweegt. Door deze techniek kan de hond met uiterste precisie een kudde dieren hoeden.

8. Kijk uit voor ‘het oog’.

blik
foto: Lilly M / wikicommons

Een andere truc van de Border Collie is ‘het oog’. Met zijn intense starende blik intimideert hij de dieren en dit helpt hem om de dieren te controleren. Je hond kan je deze blik geven wanneer je wat lekkers in je hand hebt.

9. Grote woordenschat.

Chaser, de Border Collie, wordt ook wel de slimste hond in de wereld genoemd. Ze heeft gewerkt met John Piley, een professor in de psychologie, om een aantal Engelse woorden te leren vanaf het moment dat ze twee maanden oud was. Toen ze pas vijf maanden oud was, leerde Chaser dat al het speelgoed andere namen hadden en al snel had ze een arsenaal aan woorden geleerd en zat ze qua ontwikkeling op het niveau van een peuter.

10. Actief blijven.

actie
foto: Hans-Jörg Hellwig / wikicommons

Van een Border Collie kan je niet verwachten dat het de hele dag lekker rustig blijft liggen. Hoe slimmer het ras, hoe sneller ze zich vervelen. Border Collies zijn werkhonden en vinden het leuk om zich bezig te houden met verschillende taken.