De ene hondenliefhebber zweert bij een rashond en de ander haalt liever een asbakkenras uit het asiel. De discussie over welk type hond nu het beste, het leukst en het gemakkelijkst is, loopt al jaren. Het is ook niet zo eenvoudig om te zeggen welke hond je het beste kunt nemen. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen. In deze blog zetten we deze voor je op een rijtje.
Wat is een rashond?
Oorspronkelijk werden honden gefokt met een bepaald doel. Zo heb je bijvoorbeeld jachthonden, herdershonden of waakhonden. Vanuit deze fok ontstaat langzaam maar zeker een bepaalde standaard. Dit zijn de uiterlijke en innerlijke kenmerken waaraan het betreffende type hond (bijvoorbeeld een waakhond) aan moet voldoen. Tegenwoordig fokken we honden vooral voor gezelschap en plezier, maar zijn er nog steeds ras standaarden. Deze zijn officieel vastgelegd en iedere rashond krijgt daarom een stamboom om de echtheid van het ras te garanderen.
Wat is een kruising?
Zoals de naam al zegt, is een kruising een hond die voortgekomen is uit twee (of meerdere) rashonden. Bij twee rassen spreek je meestal van een kruising en bij meerdere rassen wordt vaak de, mindere elegante, term asbakken- of vuilnisbakkenras gebruikt. Een asbakkenhond komt zelf bijvoorbeeld uit twee verschillende rassen en hier wordt nog weer een derde ras in gekruist. Soms gebeurt het kruisen van twee rashonden opzettelijk. Zo is bijvoorbeeld de Labradoodle ontstaan: een kruising tussen een labrador en een poedel. Vaak gebeurt het kruisen ook per ongeluk, als de hond even aan de aandacht is ontsnapt en een ander leuk hondje tegenkomt. Wil je trouwens weten uit welke hondenrassen jouw kruising bestaat, dan kun je een honden DNA test laten doen.
De voordelen van een rashond
Een rashond heeft veel voordelen. Hieronder volgen de belangrijkste.
- Je bent zeker van herkomst van de viervoeter. De beide ouders zijn bekend en je kunt ook nagaan wie de verdere voorouders zijn. Je weet dus wie je in huis haalt.
- Rashonden worden gefokt volgens bepaalde uiterlijke en innerlijke kenmerken. Je weet bijvoorbeeld hoe groot de hond wordt en welk karakter het dier heeft. Je kunt dus een hond zoeken die helemaal bij jou en je manier van leven past.
- Als bij een rashond een bepaalde ziekte wordt ontdekt, wordt hier niet verder mee gefokt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er ineens een vreemde kwaal opduikt.
- Je kunt, als je je dat wilt, meedoen aan tentoonstellingen en hondenshows.
- Vanaf hun geboorte worden pups van rashonden gesocialiseerd. Als je een rashond ophaalt heeft deze vaak al een goede start meegemaakt.
De nadelen van een rashond
Uiteraard heeft een rashond ook nadelen. Ook deze worden hier benoemd.
- In de regel betaal je voor de aanschaf van een rashond meer dan voor een kruising. De fokker heeft geld, tijd en energie in de fok gestopt en wil dit ook terug zien.
- Een rashond wordt gefokt op uiterlijke kenmerken en dat is niet altijd even prettig voor het dier. Zo kan een Engelse Bulldog ademhalingsproblemen krijgen door zijn korte kop en heeft een Duitse Dog vaak gewrichtsproblemen door zijn grootte.
- Het kan gebeuren dat er lang wordt doorgefokt met honden om bepaalde raskenmerken vast te houden. Ook komt inteelt weleens voor, met name als een bepaald ras ineens heel populair is. Hierdoor kunnen er erfelijke aandoeningen ontstaan.
De voordelen van een kruising
Heb je liever een kruising als hond? Dat kan natuurlijk ook, want deze heeft ook veel voordelen.
- Kruisingen worden niet gefokt op uiterlijke kenmerken en hebben nauwelijks last van inteelt Ze hebben lang niet altijd de erfelijke aandoeningen die hierbij horen.
- Meestal hoef je niet lang op zoek naar een kruising en je hoeft ook niet lang te wachten tot er een pup beschikbaar is.
- Kruisingen leven in de regel langer dan rashonden. In het algemeen kun je zeggen dat een kruising gezonder en sterker is dan een rashond, maar dit hoeft niet voor iedere kruising te gelden.
- Aan kruisingen hangt meestal niet een hoog prijskaartje, wat bij rashonden wel het geval is.
De nadelen van een kruising
Iedere hond heeft voor- en nadelen en voor kruisingen is dat niet anders. Hieronder een aantal nadelen.
- Je weet niet altijd wat het karakter gaat worden van hond, omdat de afkomst vaak onbekend is. Je kunt dus voor verrassingen komen te staan, maar veel mensen vinden dit juist leuk.
- Er valt soms weinig te zeggen over de grootte van het dier, vooral als de ouders sterk in hoogte verschillen. Ook hier is een verrassing dus mogelijk.
- Door de kruising kunnen er bepaalde ziekten of erfelijke aandoeningen meegenomen worden uit een van de ouders. Het is even de vraag of deze zich ook openbaren.
- Er worden vaak straathonden aangeboden uit het buitenland. Behalve dat je hier helemaal geen idee hebt van de voorgeschiedenis, is het ook lastiger voor deze honden om zich aan te passen aan het wonen in een gezin.