Honden komen in allerlei verschillende soorten en maten. Sommige rassen nemen genoegen met kroelen met de baas en af en toe wat spelen, maar andere hebben uren beweging nodig per dag. Die laatste categorie zijn de werkhonden zoals border collies, kelpies, vizsla’s en noem maar op. Werkhonden hebben een baan nodig en nee dit hoeft geen schapenhoeden te zijn, maar het moet ze wel mentaal uitdagen.

Mentale spelletjes voor honden zijn super leuk en makkelijk zelf te maken. Wij als mensen houden ook van spelletjes. We gaan niet voor niks massaal naar het online slots casino. Stel je voor dat je zoiets moet recreëren voor je hond.

Wat is mentale stimulatie voor je hond?

Het kan eigenlijk van alles zijn. Je hond is erg slim en kan daardoor best moeilijke puzzels kraken, denk spelletjes doen of genieten van een likmat. Voor werkhonden is mentale stimulatie zo belangrijk, omdat ze er eigenlijk veel moeier van worden dan veel beweging. Een border collie gaat zo twee uur lang met je rennen om vervolgens na een kort slaapje weer vol energie te zitten. Daag je ze mentaal uit? Dan zijn ze uren moe en relaxed.

Snuffelen

Honden hebben een hele sterke neus en deze kunnen ze overal voor inzetten. Als je ze leert om iets te vinden dan gebruiken ze hun neus voor alles wat je wilt. Snuffelen wordt als werk gezien voor honden. Denk bijvoorbeeld aan de bom- en drugshonden op het vliegveld.

mentale uitdaging

Door hun neus te gebruiken worden er zoveel verschillende spieren en systemen in hun hersenen geactiveerd. 20 minuten actief snuffelen staat daardoor gelijk aan een uur beweging.
Agility/behendigheid

Wie een hond heeft is misschien wel bekend met de hondensport agility. De honden leggen een parcours af van onder andere tunnels en hindernissen. Het leren van de commando’s en het doen van het parcours is een enorme uitdaging voor je hond. En ze worden fysiek uitgedaagd.

Likken en kauwen

Het klinkt misschien niet als mentale stimulatie, maar voor honden is het heel erg rustgevend en stimuleren om bezig te zijn met likmatten, kongs of topple’s. Onderzoek heeft uitgewezen dat likken en kauwen rustgevende hormonen vrijmaakt in het lichaam van je hond. Dit is tegelijkertijd mentale stimulatie, maar kan ook helpen bij reactieve honden of stress.

Maak zelf puzzels en spellen voor je hond

Dit kan heel makkelijk met materialen die iedereen in huis heeft. Denk aan lege wc-rollen, flessen en dozen. Bouw een fort van kartonnen dozen en verstop overal lekkere snacks. Vervolgens laat je de hond zoeken en ontdekken. Dit is niet alleen mentale stimulatie, maar het bouwt ook zelfvertrouwen. De dozen kunnen omvallen en herrie maken.

De lege wc-rollen kan je vullen met lekkere snacks en aan beide kanten dicht duwen zodat je hond moeite moet doen om het eruit te krijgen. Maak een paar kleine gaatjes in de wc-rol zodat ze al het lekkers goed ruiken en kijk maar eens hoe ze aan de slag gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos.