De Sharpei is een bijzondere hond om te zien. Ze zijn kort en vierkant gebouwd en de vele rimpels geven ze hun kenmerkende uiterlijk.

Geschiedenis van de Sharpei

sharpei geschiedenis

Er gaan vele verschillende verhalen over het ontstaan van de Sharpei, maar dat ze al heel lang geleden zijn gefokt in China is zeker. De geschiedenis van de Sharpei gaat al meer dan 2.000 jaar terug, er zijn standbeelden uit deze tijd gevonden van dit type honden. Hiermee is de sharpei een van de oudste hondenrassen op aarde. Ze werden gebruikt om het erf te bewaken en voor de jacht op wilde zwijnen.

Het ras was bijna uitgestorven

bijna uitgestorven

In 1947 was de Shar-pei door hongersnood en een extreem hoge hondenbelasting in China bijna uitgestorven. Matgo Law besloot in 1973 een reddingsactie te starten door de Sharpei naar verschillende andere delen van de wereld te verschepen. Dit was ook voor het eerst dat het ras in Europa te zien was.

De rimpels van de Sharpei

rimpels sharpei

Wat natuurlijk gelijk opvalt aan dit ras zijn de vele rimpels. Sommige mensen vinden dit er schattig uitzien, maar het oorspronkelijk doel van de rimpels is alles behalve schattig. Deze honden werden gebruikt als waak- en vechthonden en de rimpels gaven ze een strategische voorsprong. Wanneer tijdens een gevecht een Sharpei werd gebeten zat de bek van de tegenstander vol met vel, en niet met vitale organen. Ook geeft het losse vel ze bewegingsruimte om terug te bijten.
Ondertussen staat de Sharpei overigens bekend als een zee sociale hond en worden ze niet meer gebruikt als waak- of vechthonden.

Grootte en gewicht

grote sharpei

De sharpei is een middelgroot hondenras. Ze bereiken een hoogte van tussen de 44 en 51 centimeter. Het gewicht van een volwassen Sharpei ligt tussen de 20 en 30 kilogram. Ze moeten dus flink eten, maar gelukkig kun je tegenwoordig je hondenbrokken online bestellen, zodat jij niet hoeft te tillen.
In Amerika zijn er fokkers die een kleinere Sharpei hebben gefokt, dus worden ‘miniature shar pei’ genomed, deze zijn maximaal 40 centimeter hoog.

Karakter: Een vriendelijke gereserveerde hond

karakter

Deze honden staan bekend om hun vriendelijke karakter. Ze zijn gek op hun baas, maar zeker niet slaafs. Ze kunnen tegen vreemde mensen enigszins gereserveerd zijn. Het is dus belangrijk om deze honden vanaf jonge leeftijd goed te socialiseren.

Een bijzonder tong

tong sharpei

Naast de vele plooien is er nog iets dat opvalt aan de Sharpei. De tong is niet roze zoals bij de meeste hondenrassen, maar donkerblauw.

Drie verschillende soorten

verschillende soorten

Er zijn drie verschillende soorten Sharpei, het verschil zit hem in de vachttype. De horsecoat heeft een korte en harde vacht, de brushcoat is zachter en mag niet langer zijn dan 2.5 centimeter en de bearcoat heeft een vacht die langer is dan 2.5 centimter. Volgens de rasstandaard is de laatste een fout.

Vele verschillende kleuren

kleuren sharpei

De sharpei komt in vele verschillende kleuren. Een website met weetjes over dit ras sprak over wel 18 verschillende kleuren!

Ze zijn snel zindelijk

Sharpeis zijn van nature zeer schonen honden, het zindelijk maken van deze honden schijnt dan ook zeer makkelijk te zijn.

Een beroemde Sharpei

Dankzij social media kunnen ook honden tegenwoordig beroemheden worden. Dit geldt ook voor de Sharpei “Tonkey Bear“. Deze hond heeft dankzij zijn lange vacht en roze neus wel wat weg van een teddy beer. Niet zo gek dus dat hij populair is op Instagram.

Gezondheidsproblemen

gezondheidsproblemen

Zoals dat geldt voor bijna alle rashonden kampt ook de Sharpei met gezondheidsproblemen. Zo zijn er de de standaard honden problemen als elleboog- en heupdysplasie, hartproblemen en allergieën. Het zal dus soms nodig zijn om speciaal dieetvoer voor je hond te kopen. Ook zijn er gezondheidsproblemen die specifiek bij dit ras voorkomen. Dit zijn onder andere Tightlip en entropion (naar binnen krullende oogleden). Deze problemen hebben te maken met de vele huidplooien. Let er op dat veel hondenverzekeringen deze rassen dan ook niet willen verzekeren.