Je moet allerlei keuzes maken wanneer je een hond neemt. Welk voer is het beste? Waar moet de hond slapen? Welke speeltjes zijn leuk? Ook de keuze tussen een halsband en tuigje is belangrijk voor hondeneigenaren. De meeste mensen kiezen voor een halsband, maar is dat ook de beste keuze? Hier vind je de voor- en nadelen van beide opties.

De halsband

honden halsband

Halsbanden worden al talloze jaren gebruikt om honden mee uit te laten. Dat is niet voor niets, want ze brengen verschillende voordelen met zich mee:

1. Makkelijk in gebruik
Je kunt de halsband gewoon om de hals van je hond laten zitten. Bij het uitlaten hoef je alleen maar een riem aan de halsband te bevestigen. Dat is lekker snel en makkelijk.

2. Meer bewegingsvrijheid
Sommige honden vinden een halsband fijner omdat ze meer ruimte hebben om te bewegen. Hun lichaam wordt namelijk minder bedekt, waardoor ze zich niet zo belemmert voelen.

3. Minder kans om te blijven haken
Des te minder materiaal er om de hond zit, des te kleiner de kans dat hij ergens achter blijft hangen. Dat risico is met een halsband dus een stuk kleiner.

Naast deze voordelen moet je ook rekening houden met een paar nadelen:

1. Zorgt voor druk rond de nek

De nek van je hond is erg kwetsbaar. De luchtpijp, slokdarm en wervelkolom komen hier allemaal samen. Een halsband kan daardoor oncomfortabel aanvoelen, vooral voor honden die veel trekken.

2. Je moet voorzichtig corrigeren

Omdat de nek van je hond zo kwetsbaar is, moet je als baasje goed uitkijken met corrigeren. Je kunt namelijk blijvende schade aanrichten wanneer je te hard trekt. Voorzichtig corrigeren is altijd beter, maar bij jonge kinderen of onervaren hondeneigenaren kan dit soms misgaan.

Het tuigje

hondentuig

Steeds meer hondenliefhebbers kiezen voor een hondentuig in plaats van een halsband. Zij zien alle voordelen die een tuigje te bieden heeft:

1. Betere verdeling van de druk
Een tuigje is ontworpen om het lichaam van je hond te volgen. Zo zit het om de schouders, rug en borst van de hond. Dit zijn veel sterkere lichaamsdelen waarover de druk gelijkmatig verdeeld wordt. Dat is veel comfortabeler voor de hond.

2. Minder kans op blessures

Bij een tuigje loop je niet het risico dat de nek beschadigt raakt. Dat is vooral goed voor gezinnen met jonge kinderen of bij enthousiaste honden die nog niet getraind zijn om rustig aan de riem te lopen.

Net als een halsband is ook een tuigje niet zonder nadelen. Houd hier rekening mee:

1. Het kan te warm zijn

Sommige honden, vooral rassen met een erg dikke vacht, kunnen een tuigje te warm vinden in de zomer. Dat maakt het risico op oververhitting groter, dus let daar goed op.

2. Een verkeerd afgesteld tuigje kan irriteren

Een tuigje bedekt een groter deel van je hond. Daarom kan er ook meer irritatie optreden wanneer het tuigje niet goed is afgesteld. Koop daarom altijd de juiste maat en zorg dat het tuigje nergens knelt.

Tips

Of je beter een halsband of tuigje kan kopen, is helemaal afhankelijk van jouw voorkeuren en die van de hond. Zoals dat geldt voor bijna alle hondenproducten geldt voor beide opties dat je de hond moet laten wennen. Stop tijd en moeite in het trainen van je hond, zodat hij op een veilige en rustige manier uitgelaten kan worden. Zorg er ook voor dat je altijd de juiste maat koopt. Je moet altijd twee vingers tussen de hond en de halsband of het tuigje kunnen doen.