De Friese Stabij is een populair Nederlands hondenras. Het zal niet verbazen dat ze afkomstig is uit Friesland. Het ras werd van origine gebruikt voor de jacht op kleine dieren en vogels, maar is tegenwoordig vooral een gezelschapshond.
De middelgrote Friese Stabij worden beschreven als intelligent, loyaal en energiek. Zen hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven.
In dit artikel geven we je 7 leuke weetjes over de Friese Stabij.
Oorsprong van de Friese Stabij
De geschiedenis van de Friese Stabij gaat terug tot de 17e eeuw, toen boeren in Friesland een veelzijdige hond nodig hadden die hen kon helpen bij het jagen op klein wild, het beschermen van hun vee en het bewaken van hun huis.
Het ras heeft waarschijnlijk verschillende voorouders gehad, waaronder de Spaniël, Setter en Pointer. Het is echter onduidelijk welke rassen precies hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Friese Stabij.
De Friese Stabij werd lange tijd gebruikt als werkhond op boerderijen in Friesland en was daarom niet erg bekend buiten de regio. Pas in de 20e eeuw begon het ras aan populariteit te winnen en werd het officieel erkend als een apart hondenras (1942).
Populair in Nederland (en steeds meer in het buitenland)
In Nederland is de Friese Stabij sinds de jaren zestig steeds populairder geworden als gezinshond. In 2022 was de Friese Stabij een van de populairste middelgrote hondenrassen in Nederland.
De populariteit van de Friese Stabij breidt zich ook uit buiten Nederland. In andere Europese landen, zoals Duitsland, Zweden en Noorwegen, is de Stabyhoun een groeiend populair ras. Daarnaast zijn er ook steeds meer Stabyhouns die in de Verenigde Staten, Canada en Australië worden gefokt en verkocht.
Gezondheid
Zoals bij elk rashond zijn er gezondheidsproblemen in het ras gefokt. Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Friese Stabij is heupdysplasie, waarbij het heupgewricht zich abnormaal ontwikkelt en kan leiden tot pijn en stijfheid. Daarnaast kunnen ze ook last krijgen van elleboogdysplasie, waarbij het ellebooggewricht niet goed ontwikkelt, en oogproblemen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataract.
Om deze gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de fokker waarvan je een Stabijhoun koopt, de ouderdieren heeft laten testen op deze aandoeningen en dat ze een goede reputatie hebben op het gebied van gezondheid en welzijn van hun pups.
Kan een Friese Stabij goed alleen zijn?
Stabijen zijn sociale honden die graag bij hun gezin zijn, hierdoor kunnen ze het moeilijk vinden om alleen te zijn, vooral gedurende langere perioden. Als ze te lang alleen gelaten worden, kunnen ze angstig, verveeld of destructief worden.
Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende stimulatie en interactie voor de Friese Stabij wanneer je van huis bent. Dit kan bijvoorbeeld door middel van speeltjes, kauwbotten en uitdagende puzzelspellen. In de Action vind je heel vaak goedkope speeltjes voor weinig geld, zoals nu in de laatste folder. Ook kan het helpen om een hondenuitlaatservice of een buurman of familielid te vragen om je hond uit te laten en gezelschap te houden als je niet thuis bent.
Het is ook belangrijk om te beginnen met het trainen van je Friese Stabij om alleen te zijn op jonge leeftijd. Dit kun je doen door de hond langzaam te laten wennen aan afwezigheid door bijvoorbeeld kortere periodes weg te gaan en deze langzaam te verlengen.
Karakter van de Friese Stabij
Deze honden staan bekend om hun vriendelijke en zachtaardige karakter. Het zijn loyale, aanhankelijke en intelligente honden die graag bij hun familie zijn. Ze hebben een sterk verlangen om te behagen en vinden het geweldig om samen te werken met hun eigenaar, vooral als het gaat om activiteiten zoals wandelen, joggen of fietsen.
Vanwege hun intelligentie en verlangen om te behagen, zijn Stabijs goed te trainen. Ze reageren goed op positieve training. Het is belangrijk om ze te trainen en te socialiseren op jonge leeftijd. Stabijen kunnen nog weleens gevoelig zijn voor (harde) geluiden. Begin dus al op jonge leeftijd met deze training!
Vacht
De vacht is lang, dik en zacht en biedt uitstekende bescherming tegen de koude en natte omstandigheden waarvoor ze oorspronkelijk werden gefokt. Het bestaat uit een dikke ondervacht en een lange, dichte bovenvacht die goed bestand is tegen water en vuil.
De vacht vereist regelmatig onderhoud om klitten en klonten te voorkomen en om de vacht in goede conditie te houden. Het wordt aanbevolen om de hond minstens een keer per week te borstelen met een stevige borstel om losse haren te verwijderen en om de vacht en huid te controleren op eventuele problemen.
In de lente en herfst verharen Friese Stabijen vaak meer dan normaal, en tijdens deze periodes kan het nodig zijn om de hond vaker te borstelen om te voorkomen dat de losse haren overal in huis terechtkomen.
Houden ze van water?
Over het algemeen zijn Friese Stabij’s gek op water en zwemmen. Dit heeft er alles mee te maken dat ze van origine zijn gefokt als jachthonden die vaak moesten werken in en rond water. Veel Friese Stabij’s genieten dus van zwemmen en zullen vaak spontaan het water in springen als ze de kans krijgen. Het kan ook een leuke bezigheid zijn om je Stabij te trainen om objecten uit het water te apporteren!