Ben je een echte hondenliefhebber? En heb je altijd het idee gehad dat je ‘iets met honden wilt doen’? Dan is een hondenuitlaatservice waarschijnlijk de meest logische keuze. Maar vergis je niet, een uitlaatservice start je niet zomaar! Zeker niet als het de bedoeling is dat het echt je baan wordt, en niet een hobby. Je start een echte onderneming met kosten en verplichtingen. Niet een beslissing die je zomaar neemt.

Wist je dat er in Nederland zo’n 1.8 miljoen honden wonen? En in de huidige maatschappij heeft iedereen het steeds drukker. In steeds meer huishoudens werken zowel de man als de vrouw, en wie laat dan de hond uit? Steeds meer mensen zoeken een uitlaatservice. Is er in jou omgeving nog niet zo’n service, dan is dat misschien wel de ultieme mogelijkheid om je droombaan te beginnen!

uitlaatservice

hondenuitlaatservice-beginnen

In het volgende artikel zetten we op een rij waar je op moet letten bij het starten van een hondenuitlaatservice, maar we willen je ook wijzen op het volgende e-book. Hierin staar alles nog uitgebreider, en vind je veel goede tips. En voorbeeldcontracten. Een echte aanrader! En het kost je maar 17 euro! Bekijk hier deze actie

Kan dat zomaar?

Ja, dat kan zomaar, iedereen mag een honden uitlaatservice beginnen, er is geen keurmerk. Wel was er een branche vereniging, HUS Nederland, maar de website is momenteel niet bereikbaar, en er is verder geen informatie te vinden. Maar dat iedereen het kan, betekent natuurlijk nog niet dat iedereen er geschikt voor is! Bedenk wel dat je echt ondernemer wordt met een eigen zaak. Ten eerste heb je kosten, denk aan een bus en verzekeringen, en je hebt een verantwoordelijkheid, ten eerste voor het welzijn van de honden, maar ook voor de baasjes die op je rekenen. Je kunt niet zomaar een dagje overslaan!

Hoe start je?

Als je gaat ondernemen moet je een bedrijf starten, dit doe je door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kiest een naam, en een rechtsvorm voor je bedrijf. In de meeste gevallen zal dit een eenmanszaak zijn of een VOF. De inkomsten liggen waarschijnlijk te laag om een BV te starten. Het is verstandig om je in te lezen over de verschillen tussen een eenmanszaak en een bv. Het belangrijkste is dat je bij een eenmanszaak de eigenaar volledig aansprakelijk (ook met zijn privévermogen) voor het bedrijf. Een BV is een rechtspersoon en daarmee zelf aansprakelijk, de eigenaren niet. Nu zijn de risico’s en kosten bij een hondenuitlaatservice niet zo hoog, dus dit hoeft geen probleem te zijn, maar denk er goed over na.

Ondernemersplan

Bij elk bedrijf is het verstandig om een ondernemersplan op te stellen. Bij een hondenuitlaatservice is het waarschijnlijk het belangrijkste om te weten of er belangstelling is. Zijn er veel hondenbezitters in de buurt? Is er al een uitlaatservice? Zijn mensen op zoek naar een uitlaatservice? Is er een uitlaatgebied in de buurt? Verder moet je gaan nadenken over de kosten en de mogelijke opbrengsten. Denk aan de aanschafkosten van de bus, benzine kosten. Hoeveel moet je dan eigenlijk vragen per hond om uit de kosten te komen?

De Bus

busDe belangrijkste aanschaf is de bestelbus om de honden in te vervoeren. Een belangrijke beslissing dus. Hoe groot de bus moet zijn is afhankelijk van het aantal honden dat je per uitlaat denkt mee te nemen. Denk goed na over een logische indeling, zodat de honden elkaar niet zenuwachtig maken. Ook moet je denken aan een goede koeling. Hartje zomer kun je honden niet zomaar in een hete bus zetten! Ook moet je benches gaan plaatsen, je kunt niet zomaar een groep honden los achter in de bus zetten!
Gelukkig zijn dit eenmalige aanschaf kosten, maar goedkoop is het zeker niet. Je moet er dus wel zeker van zijn dat je dit geld kunt terugverdienen! Houd ook altijd geld opzij voor reparaties aan de bus. Terugkomende kosten zijn die van de benzine. Reken uit hoeveel je dit per ritje gaat kosten.

Wat weet je over honden?

hondenBij een hondenuitlaatservice krijg je te maken met heel veel verschillende honden. Kennis over honden is dus een vereiste! Je kunt een opleiding volgen bij Martin Gaus. Zo leer je alles wat je moeten, en je kunt ook aan je klanten laten zien dat je de kennis in pacht hebt. Maar ook dit kost geld, en misschien weet je al meer dan genoeg over honden. Laat dit dan blijken aan je toekomstige klanten! Je kunt bijvoorbeeld een website maken en daarop artikelen plaatsen waarin je schrijft over hoe jij met honden omgaat. De baasjes zullen het ook fijn vinden om te weten wat jou honden filosofie is. Werk je volgens de roedelmethode? Of doe je aan clickertraining?

Belangrijk is ook om goede informatie over de honden te vergaren van de baasjes. Komt de hond goed terug als je hem loslaat? Of toch beter aan de lijn? Is de hond weleens agressief? Op deze manier kun je groepen samenstellen van honden die het goed met elkaar kunnen vinden.

Hoe vinden mensen je?

In het huidige ‘internet tijdperk’ is het essentieel om een website te hebben! Als mensen een hondenuitlaaservice zoeken beginnen ze waarschijnlijk bij Google. Jij wilt dus op nummer één staan voor de zoekterm “hondenuitlaatservice + plaats”. Een website maken is niet heel moeilijk, begin eens met een wordpress website, en leer basis SEO (zoekmachine optimalisatie: oftewel, hoe komt een website hoog in Google). Een goede goedkope cursus om dit snel te leren vind je hier.

Natuurlijk kun je ook nog op de ouderwetse manier adverteren. Zet een advertentie in de lokale krant, breng flyers rond of hang ze op bij hondenuitlaatgebieden. Natuurlijk blijft mond-op-mond reclame ook een van de beste vormen van adverteren. Zorg er dus voor dat je goede service levert en de klanten komen vanzelf!

Aansprakelijkheid

Net als bij mensen geldt er bij honden ook een wettelijke aansprakelijkheid. Er staat in de wet dat de eigenaar van de hond altijd verantwoordelijk is voor het gedrag van de hond, ook als deze er niet bij is. Dus als een hond uit je groep een andere hond aanvalt en naar het ziekenhuis moet dan zijn de kosten voor de eigenaar. Maar je wilt uiteraard zoiets voorkomen. Zorg er dan ook voor dat je algemene voorwaarden opstelt, en laat je klanten een contract tekenen. In het e-book waar we het al over hadden staan voorbeeldcontracten die je kunt gebruiken!
Het is verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering . Een ongelukje zit een klein hoekje. Het kan altijd gebeuren dat je per ongeluk iets stuk maakt tijdens het werk.

Lees dit E-book

hondenuitlaatservice-beginnen

We hebben in het kort informatie gegeven over het beginnen van een honden uitlaatservice, maar we raden je zeker aan om dit e-book te bekijken. Voor 17 euro heb je alle informatie die je nodig hebt op een rij. Nogmaals, bedenk dat je een echt bedrijf start, met alle verantwoordelijkheden (administratie, belasting, verzekeringen) en kosten die hierbij horen!