De liefde van een hond is natuurlijk van onschatbare waarde, maar het aanschaffen van een hond kost wel degelijk iets. Je hebt met aanschafkosten te maken, maar ook met voer, speeltjes, trainingen en bezoekjes aan de dierenarts. Maar wat kost een hond nu precies? Hier vind je alle kosten waar je rekening mee moet houden.

1. Aanschafkosten

aanschafkosten

De aanschafkosten van een hond variëren sterk. Dit is helemaal afhankelijk van jouw voorkeur. Adopteer je een hond uit het asiel? Dan betaal je gemiddeld €100,-. Je weet dan ook zeker dat de hond medisch gecheckt is en alle nodige vaccinaties heeft gehad. Wil je juist een echte rashond bij een fokker kopen? Dan kunnen de kosten oplopen tot wel €1.500,-. Dit is helemaal afhankelijk van het ras, maar ook van de fokker. Zoek wel altijd een betrouwbare fokker en ga niet in zee met broodfokkers, die minder oog hebben voor dierenwelzijn.

2. Uitzet

Heb je eenmaal een hond, dan heb je ook een paar basisbenodigdheden nodig. Denk aan een bench, mand, voerbakken, riem, speeltjes en halsband. Voor al deze dingen geldt dat je goedkope en dure opties hebt. Zo kost een riem van kunststof €5,- euro, terwijl een leren variant tot wel €50,- kost. Kies je vooral voor de goedkoopste opties, dan ben je gemiddeld €75,- kwijt aan de uitzet voor je hond.

3. Voer

hondenvoer

Ook met hondenvoer kan je allerlei kanten op. Sommige baasjes kiezen ervoor om hun honden een uitgebreid dieet met vers vlees en groenten te geven, terwijl anderen gewoon voor brokken uit de supermarkt kiezen. Ook de grootte van de hond speelt een belangrijke rol bij de kosten. Een hond van 30 kilo zal altijd meer eten nodig hebben dan een kleintje van 5 kilo. Kosten tussen de €40,- en €100,- per maand zijn gemiddeld.

4. Training

Wil je je puppy zo goed mogelijk opvoeden? Dan is training essentieel. Je kunt hiervoor terecht bij een hondenschool in je omgeving. Sommige scholen bieden cursussen aan vanaf €50,- per cursus, terwijl andere meer dan €150,- cursusgeld vragen. Dit prijsverschil zit hem in de kwaliteit van de trainers, maar ook in de lengte van de cursus. Het is dus goed om na te gaan wat jij belangrijk vindt en wat de hondenscholen in je omgeving aanbieden.

5. Dierenartskosten

dierenarts

Of je hond nu gezond is of niet, hij zal ieder jaar naar de dierenarts moeten voor vaccinaties. Deze kosten gemiddeld €50,- per jaar. Daarnaast zijn er nog onverwachte kosten wanneer je hond plotseling ziek wordt of zichzelf verwondt. Deze kosten kunnen variëren van enkele tientjes tot duizenden euro’s. Wil je jezelf indekken? Sluit dan een hondenverzekering af. Deze verzekering dekt dierenartskosten en kost gemiddeld €25,- per maand. Hondenverzekeringen kun je vergelijken op KiesZeker.

6. Vachtverzorging

Houd de vacht van je hond zo mooi en schoon mogelijk door deze regelmatig door te kammen. Een simpele kam hoeft niet meer dan €2,- te kosten. Wanneer je hem thuis ook wilt wassen, moet je hondenshampoo gebruiken die meestal niet meer dan €10,- kost. Heb je een hond met een lange, dikke of krullende vacht? Dan is een bezoek aan de trimmer vaak geen overbodige luxe. Afhankelijk van de grootte kost dit ongeveer €40,- tot €60,- per keer.

7. Vlooi- en teekbestrijding

hond vlooien

Vlooien en teken houd je liever buiten de deur. Ze zorgen voor veel overlast en kunnen ook medische problemen veroorzaken bij je hond. Gelukkig zijn er allerlei middeltjes waarmee je deze vervelende beestjes op afstand houdt, zoals vlooienbanden of pipetjes. Gemiddeld kost het €50,- per jaar om bestrijdingsmiddelen tegen vlooien en teken te gebruiken.

8. Verblijfskosten

Ga je soms op vakantie zonder hond? Dan moet er iemand voor je trouwe viervoeter zorgen. De goedkoopste optie is om vrienden of familie als oppas te vragen. Met een beetje geluk hoeven deze dierenvrienden er zelfs geen vergoeding voor. Je kunt er ook voor kiezen om je hond onder te brengen bij een pension. Je betaalt dan een vergoeding per dag, die kan variëren van €8,- tot €12,- euro.