Waar de ene hond het fantastisch vindt om mee te mogen in de auto, is het voor de ander een ware straf. Vooral wanneer het enige ritje waar je hond mee naartoe is geweest, de dierenarts is, is het niet zo gek dat ze het alles behalve prettig vinden.

Het is daarom dus ook van belang dat je je hond direct vanaf het begin leert dat leuk is in de auto en ze het niet associëren met een vervelende gebeurtenis. Speciaal daarom hebben we een aantal handige tips voor je, die je kunnen helpen om ervoor te zorgen dat het meenemen van de hond in je auto een feestje wordt.

hond in auto

De voordelen van de hond mee in de auto

Het is natuurlijk niet alleen ontzettend leuk om je hond mee te nemen in de auto, maar ook in veel opzichten ontzettend handig. Vooral wanneer je regelmatig een flink eind met je hond wil gaan lopen, is het wel fijn dat je niet iedere keer naar hetzelfde park of bos hoeft. Door je hond aan te leren dat autorijden leuk is, kun je dus ook gerust naar een park of bos een paar kilometer verderop. Kortom, allerlei voordelen dus.

Uiteraard is het wel belangrijk dat je je hond tijdens het rijden veilig vervoert. Dit kun je doen door je hond in een daarvoor speciaal bestemde bench te doen, maar ook een hondenriem behoort tot de mogelijkheden. Je kunt namelijk wel online je auto verzekeren tegen schade, maar wanneer je zelf veroorzaker bent, doordat je hond alle kanten opvliegt in de auto, ben je hier zelf voor verantwoordelijk.

Laat je hond direct aan de auto wennen

Met een pup ga je natuurlijk niet direct naar het bos of naar een park. Toch is het wel aan te raden om je hond direct te laten wennen aan de auto. Dit hoeft niet te betekenen dat jullie ook daadwerkelijk gaan rijden, maar even een paar minuten in de auto zitten om kennis te maken doet vaak al wonderen. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat al deze nieuwe indrukken en ook geuren ertoe zullen leiden dat je hond lekker druk en ook vooral nieuwsgierig is. Door je hond alvast kennis te laten maken met deze geuren. Zal je merken dat het een stuk gemakkelijker gaat.

>Begin met een korte rit

Op het moment dat je hond voor het eerst kennis heeft gemaakt met je auto, is het niet aan te raden om direct uren te gaan rijden. Verstandig is het dus ook om te beginnen met een kort ritje. Dit kan bijvoorbeeld naar een veldje op de hoek zijn, zodat je hond eraan went hoe het is om in een auto te zitten die rijdt. Vooral wanneer je je hond in een bench doet, kunnen de schommelingen van de auto tot wat schrik leiden. Door aan het einde van de rit naar een veldje toe te lopen, zal je hond deze twee zaken op termijn met elkaar gaan associëren. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je hond denkt dat hij naar de dierenarts gaat.