Of je nu een hond of een konijn hebt: je wilt het allerbeste voor je huisdier. Dit komt onder andere neer op een huisdiervriendelijke inrichting – zowel binnen- als buitenshuis. Ben je benieuwd hoe je je tuin huisdiervriendelijk kunt maken? Ontdek slimme tips!

Goed hok voor je huisdier

hondenhok (2)

Het is een verstandig idee om een goed hok in de tuin te plaatsen voor je huisdier. Voor ieder dier ziet een ideaal hok er natuurlijk weer anders uit. Ga op zoek naar het juiste hok voor jouw huisdier. Een hondenhok bijvoorbeeld: voor elke hond is er een model te vinden. Houd uiteraard rekening met de grootte van de hond. Denk verder na over het type hok. Van een eenvoudig hok waar de hond af en toe in te vinden is, tot een luxe hok om op het terras te plaatsen. Een ander populair hok? Dat is een groot konijnenhok, waar konijnen lekker in kunnen rondlopen. Of je nu één of meerdere konijnen hebt: er is altijd een geschikt hok te vinden. Zet het hok op een beschutte plek neer, zodat het konijn zich er extra prettig in voelt.

Voldoende beweegruimte

Dieren zijn graag in de weer! Zorg daarom voor genoeg beweegruimte in de tuin. In een grote tuin is dit natuurlijk eenvoudiger te realiseren dan in een kleine tuin, maar er zijn sowieso aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo zijn veel dieren dol op een grasveldje om op te kunnen spelen of relaxen. Plaats je tuin dus niet vol met steen, maar zorg zeker voor een gazon.

Planten afschermen

Je kunt de plantenbakken of borders in de tuin afschermen met hek of gaas. Zo voorkom je dat je huisdier in de borders gaat liggen of graven, mocht je dat niet willen. Je tuin blijft gewoon netjes, terwijl je huisdier erin kan spelen. Daarnaast kunnen sommige planten giftig zijn voor dieren: met een hekwerk voorkom je dat je huisdier eraan gaat knagen.

Schaduwplekje voor huisdieren

hond schaduw

Als het buiten warm is, is het belangrijk dat je huisdier in de schaduw kan liggen. Creëer daarom een schaduwrijk plekje voor je huisdier. Dit kan natuurlijk het hok zijn, waar we het hierboven al over hadden. Maar ook in een dierenhok kan het heet worden. Een plekje onder een parasol of andere afdekking is tevens een goede oplossing.

Eten en drinken in de tuin

Let erop dat je huisdier iets kan eten en drinken in de tuin. Zet altijd vers water neer bijvoorbeeld, zeker als het een warme dag is! Vergeet ook niet om dit bij te vullen: het is belangrijk om dit in de gaten te houden.

Vermaak voor huisdieren

Tot slot kun je eraan denken om de tuin extra vermakelijk te maken voor je huisdier. Zo houden katten van hoogteverschillen: maak een tof parcours door de tuin. Ook zijn veel dieren blij met speeltjes in de tuin – van een bal tot een knaagtouw. Jij weet het best waar je jouw huisdier gelukkig mee kunt maken!