Samen met je hond genieten van een dag op het water? Heerlijk een boot huren en genieten met je trouwe viervoeter. Het is wel belangrijk dat je goed nadenkt over de veiligheid. Waar moet je precies op letten? Hier vind je acht tips voor varen met je hond.

8. Ga nooit alleen varen met je hond

hond boot 2

Vind je het fijn om alleen een middag te varen op het water? Neem dan je hond niet mee. Het is altijd veiliger om met minstens twee personen te zijn. Zo kan de ene persoon de boot besturen, terwijl de ander de hond in de gaten kan houden. Zo weet je zeker dat je trouwe viervoeter niet ongemerkt in het water springt om te zwemmen.

7. Laat je hond eerst wennen

Wanneer je hond nog helemaal niet gewend is om te varen, is het slim om hem eerst een keer mee te nemen naar de boot. Je hoeft niet gelijk een boot te huren, de eerste keer ga je nog niet varen, maar laat je hond de boot rustig verkennen. Zo kan hij wennen aan de geuren van de boot en aan de omgeving. Maak de ervaring zo leuk mogelijk, bijvoorbeeld door je hond te belonen met lekkere snacks.

6. Ga eerst een klein stukje varen

hond boot

Is je hond eenmaal gewend aan de boot? Dan is het tijd om te gaan varen. Ga de eerste keer voor een korte boottocht, zodat je hond rustig kan wennen aan het idee. Vaar bijvoorbeeld een rondje over een klein meer en blijf niet langer dan vijftien minuten weg. Dit is ook een goed moment om te kijken of je hond zeeziek wordt. Sommige honden kunnen namelijk misselijk worden door de beweging van de boot, net als sommige mensen.

5. Neem een riem mee

Je zou er misschien niet aan denken, maar ook bij het varen heb je een riem nodig voor je hond. Dat is vooral handig wanneer je een tussenstop maakt, bijvoorbeeld om lekker te lunchen langs de kade. Zo geef je je hond meteen de mogelijkheid om zijn behoefte te doen. Door je hond aan te lijnen, voorkom je dat hij plotseling in het water springt of misschien schrikt van iets op het water en wegrent.

4. Koop een EHBO-doos

Je hoopt natuurlijk dat er niks vervelends gebeurt tijdens het varen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg ervoor dat je voorbereid bent door een EHBO-doos bij de hand te hebben. Er zijn speciale kits verkrijgbaar voor honden. Hier zitten alle belangrijkste spullen in die je nodig hebt om een gewonde hond te verzorgen. Een simpele EHBO-doos voor mensen is dus niet voldoende. Als je en boot gaat huren, vraag dan van te voren of er een EHBO doos aanwezig is.

3. Bescherm je hond tegen de zon

Een dag in de zon is natuurlijk fijn, maar het is ook goed om na te denken over de gevaren. Vooral honden met een dunne of lichte vacht kunnen verbranden wanneer ze lang in de zon zitten. Verder is er het risico op oververhitting. Zorg daarom voor genoeg schaduw op de boot, bijvoorbeeld door een schaduwdoek op te hangen. Zo kan je hond op ieder moment even de schaduw opzoeken en afkoelen. Vergeet ook niet om genoeg water mee te nemen.

2. Zorg voor een reddingsvest

hond met reddingsvest

Veel honden houden van zwemmen, maar zelfs de beste zwemmer is gebaat bij een reddingsvest. Zit het weer tegen of is er een sterke stroming? Dan kan dit genoeg zijn om je hond uit te putten in het water. Koop daarom een speciaal reddingsvest voor honden. Zo voorkom je dat je hond verdrinkt, maar maak je het ook makkelijker om je hond te redden. Een reddingsvest voor honden heeft meestal een handvat, waarmee je je hond makkelijk uit het water plukt.

1. Denk na over een reddingsplan

Mocht het onverhoopt toch gebeuren dat je hond uit de boot springt of valt, dan is het goed om alvast te weten wat je gaat doen. Wie springt in het water om je hond te redden en wie bestuurt de boot? En wat ga je doen wanneer je hond gewond is geraakt? Des te duidelijker het reddingsplan is, des te kleiner de kans dat je in paniek raakt wanneer je hond overboord gaat.
Naar boven