De feestdagen draaien om samenzijn en leuke momenten met vrienden en familie. Daar hoort je huisdier natuurlijk ook bij. Toch zijn de feestdagen niet altijd even veilig voor huisdieren. Er zijn een aantal gevaren die op de loer liggen, dus het is belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden. Dit zijn de 7 grootste gevaren voor huisdieren tijdens de feestdagen.

Chocolade

chocolade

Chocolade kerstkransjes op tafel of chocolade kerstballen in de boom? Houd ze uit de buurt van je huisdier, want chocolade is erg giftig voor honden. Hang daarom geen chocolade in de boom en zet het op een plek waar je dier niet bij kan.

Kerststerren

kerstster

De kerstster is een mooi symbool voor de feestdagen. De planten worden volop gekocht in deze periode, maar pas op wanneer je huisdieren hebt. Kerststerren zijn namelijk giftig voor honden en katten. Zet de plant dus op een plek waar je huisdier er niet in kan bijten of neem er gewoon geen in huis. Zo voorkom je een bezoek aan de dierenarts.

Kerstbomen

kerstboom

De kerstboom optuigen is ieder jaar weer een mooi ritueel, maar het is belangrijk om dieren uit de buurt van de kerstboom te houden. Vooral dieren die graag in bomen en planten bijten moeten oppassen, want de naalden van kerstbomen bevatten giftige stoffen. Heb je een knaagdier in huis? Voorkom dan dat deze aan de boomstam gaat knagen, want ook die is giftig.

Engelenhaar

Engelenhaar

Het is sierlijk, het glinstert mooi en het vult je kerstboom goed op: engelenhaar. Dit spul is helaas wel gevaarlijk voor huisdieren omdat er glasvezel in zit. Het is daarom beter om engelenhaar alleen hoog in de boom te hangen. Heb je een avontuurlijke kat of wil je zeker weten dat er geen engelenhaar naar beneden dwarrelt? Haal het dan gewoon niet in huis.

Kerstballen

kerstbal

Veel dieren vinden kerstballen erg interessant, vooral wanneer ze glimmen en een mooi spiegelbeeld laten zien. Het komt daardoor geregeld voor dat een hond of kat een kerstbal uit de boom mept. Dat is leuk speelgoed, maar ook gevaarlijk. Vooral glazen kerstballen breken gemakkelijk, wat voor lelijke verwondingen kan zorgen.

Gevogelte

gevogelte

Veel mensen zetten een mooi stuk gevogelte op tafel tijdens de feestdagen. Vervolgens mogen de huisdieren een eenden- of kippenpoot afkluiven. Pas wel op, want sommige dieren worden zo gulzig dat ze niet alleen het vlees, maar het hele bot opeten. Maar gekookte (of gebakken) botjes kunnen makkelijk splinteren en dus zeer gevaarlijk zijn. Haal dus liever het vlees van het bot voordat je het aan je huisdier geeft.

Champagnekurken

champagne kurk

Knal luid het nieuwe jaar in met een fles champagne, maar vergeet niet om de kurk op te ruimen. Kurken zijn geliefde speeltjes, maar honden kunnen ze zomaar inslikken. Dat zorgt uiteindelijk weer voor vervelende maagklachten en kan zelfs blokkades veroorzaken. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.