Droom je ervan om je trouwe viervoeter een eigen huisje te geven? Dan is het maken van een hondenhok het perfecte project. Er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Daarom vind je hier 10 tips voor het maken van een hondenhok.

10. Zorg voor de juiste maat

hondenhok 3

Je wilt ervoor zorgen dat je hond genoeg ruimte heeft in het hondenhok. Groter is natuurlijk altijd beter, maar een goede basisregel is om het hondenhok anderhalf keer zo lang te maken als de lengte van je hond, exclusief staart. De breedte moet minstens 3/4e van de lengte van je hond zijn.

9. Zet het hok niet direct op de grond

Wanneer je het hondenhok buiten plaatst, is de grond vaak koud en nat. Dat zorgt voor minder comfort maar kan ook het materiaal van het hondenhok aantasten. Daarom is het altijd beter om een hok te bouwen dat op een klein plateau staat, zoals een basis van beton of hout.

8. Maak het hok hoog genoeg

hondenhok

Je hond moet comfortabel in het hok kunnen lopen. De hoogte van het hok moet dus minstens 1 1/4e van de kophoogte van je hond zijn. Zorg er ook voor dat de ingang minstens zes centimeter breder is dan de schouders van je hond. Zo weet je zeker dat je geliefde dier makkelijk in het hok kan.

7. Maak het dak makkelijk te openen

Een hondenhok moet natuurlijk goed schoongehouden worden. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker wanneer het dak eenvoudig te openen is, bijvoorbeeld door het dak met scharnieren te bevestigen. Zo heb je direct toegang tot het hele hok en kan je de ruimte fris houden.

6. Bedek de bodem met dekens

Wij liggen het liefste op een zacht bed en dat geldt ook voor je hond. Dekens houden je hond lekker warm en voelen net wat comfortabeler aan. Een ander voordeel is dat de hondendekens de bodem van het hondenhok beschermen. Zo verschoon je het hok makkelijker en gaat het materiaal langer mee. Leg daarom geen tapijt op de bodem. Dat is wel zacht, maar erg moeilijk schoon te maken.

5. Gebruik diervriendelijke verf

hondenhok 4

Wil je het hondenhok opleuken met een likje verf? Dan is het belangrijk om diervriendelijke verf te gebruiken. Deze verf bevat geen schadelijke stoffen voor je hond, waardoor het niet uitmaakt wanneer je hond aan de planken likt of in het hok bijt. Je hoeft je op deze manier geen zorgen te maken dat je dier ziek wordt, want in normale verf zitten vaak wel schadelijk stoffen die de gezondheid van je dier in gevaar brengen.

4. Houd voer en water buiten het hok

Een hondenhok wordt vaak het vieste door water en voer dat door het hok verspreid raakt. Dat geldt vooral wanneer je hond een rommelige eter of drinker is. Wil je het hok zo schoon mogelijk houden? Plaats de voerbak dan buiten het hok, het liefste in een speciale houder. Dat scheelt weer veel rommel en voorkomt dat er muizen op het voer afkomen.

3. Kies voor sterke materialen

hondenhok 2

Het is misschien verleidelijk om voor de goedkoopste materialen te kiezen wanneer je een hondenhok gaat bouwen. Toch is het beter om in goede kwaliteit te investeren. Het liefste gaat het hondenhok jaren mee, dus het is beter om voor hout te kiezen dat lang mooi blijft en zo behandeld is dat het goed tegen regen en sneeuw kan.

2. Werk spijkers netjes weg

Tijdens het bouwen kan het gebeuren dat een spijker niet helemaal netjes in het hout zit. Verwijder alle uitstekende spijkers voordat je het hondenhok in gebruik neemt. Zo voorkom je dat je hond zich bezeert aan de spijkers of losse onderdelen inslikt.

1. Personaliseer het hondenhok

Een hondenhok hoeft niet alleen maar praktisch te zijn. Het is ook leuk om een paar persoonlijke touches aan het hok toe te voegen. Doe dat door een naambordje boven de ingang te hangen. Je kunt ook haakjes aan het hok hangen, waar je de riem van je hond makkelijk kunt opbergen. Doe nog wat favoriet speelgoed in het hok en je hond kan lekker gaan genieten van zijn nieuwe rustplek.
Naar boven