De Afghaanse windhond is een van de oudste hondenrassen ter wereld en ook een van de meest opvallende qua uiterlijk. Rond de jaren ’70 van de vorige eeuw was het een zeer populair ras, maar tegenwoordig zie je deze honden steeds minder. Ben je van plan om een Afghaanse windhond aan te schaffen, of wil je meer weten over dit ras? Lees dan snel verder voor allerlei leuke weetjes over de Afghaanse windhond.
Een ras met een rijke geschiedenis
De naam verklapt het al, de Afghaanse windhond komt oorspronkelijk uit Afghanistan. Het is een van de oudste hondenrassen ter wereld. Er zijn 4000 jaar oude Afghaanse tekeningen waarop de windhonden staan afgebeeld en er is zelfs een legende dat een paartje Afghaanse windhonden plaats mocht nemen op de ark van Noach. Lang geleden werd deze hond ook wel Kabulhond genoemd, naar de hoofdstad van Afghanistan. En wist je dat er vroeger twee rassen waren: de berg-Afghaan en de vlakte-Afghaan. De eerste werd gebruikt voor de jacht in de bergen, waar de honden werden ingezet voor het vangen van bergherten en steenbokken. De vlakte-Afghaan werd ook gebruikt voor de jacht, maar dit ras had andere prooien, zoals gazelles, hazen en antilopen. Rond het jaar 1900 bracht een Britse militair de eerste Afghaanse windhonden naar zijn geboorteland. Hier werden de berg- en de vlakte-Afghaan gekruist, tot wat wij nu kennen als de Afghaanse windhond. In Nederland werd er in 1929 voor het eerst melding gemaakt van vijf Afghaanse windhonden in het hondenstamboek.
Een elegante verschijning
Afghanen zijn slanke, gestroomlijnde honden die vooral opvallen door hun lange, zijdeachtige vacht. Alleen het haar op hun spitse snuit is kort. De vacht kan allerlei kleuren hebben, zoals rood, crème of zwart. Reutjes hebben een maximale schofthoogte van 74 centimeter, terwijl teefjes maximaal 69 centimeter hoog worden. Een gezonde Afghaanse windhond weegt maximaal 30 kilo.
Een diva in een hondenlichaam
Onafhankelijk en zelfstandig, dat zijn twee kenmerken die zeker van toepassing zijn op de Afghaanse windhond. Dit stamt nog uit de tijd dat de Afghaanse windhond zich staande moest houden als jager. Sommigen noemen het ras zelfs arrogant, maar dit kun je ook zien als zelfverzekerd. Feit is wel dat deze honden behoorlijk eigenwijs kunnen zijn. Ze zien jou niet zozeer als leider van de roedel, maar eerder als gelijke, naar wie je echt niet altijd hoeft te luisteren. Wel zijn het erg vriendelijke honden, zolang je ze maar met respect bejegend.
Geen hond voor beginners
Gezien het eigenzinnige karakter van de Afghaanse windhond, is dit ras minder geschikt voor het beginnende hondenbaasje. Bij de opvoeding is het altijd zoeken naar de juiste balans tussen geduld en grenzen. Het is belangrijk om consequent te zijn, maar dit gevoelige ras reageert niet goed op stemverheffing of een andere vorm van strenge opvoeding. Het opvoeden van een Afghaanse windhond is dus vooral een zaak van een lange adem en het accepteren van het karakter van de hond.
Bereid je voor op veel borstelbeurten
Met de vacht van de Afghaanse windhond ben je als baasje iedere dag wel een tijdje zoet. Per week gaan er enkele uren in het borstelen zitten, om de vacht en huid in goede conditie te houden. Een Afghaanse windhond vol met klitten is tenslotte geen gezicht! In de lange haren kunnen tijdens het wandelen blaadjes, takjes en ander vuil komen te zitten, die je moet verwijderen na iedere wandeling. Een ontspannende spabehandeling op zijn tijd wordt ook erg gewaardeerd door deze honden. Lekker de haren wassen en om het af te maken nog wat conditioner. Gebruik hiervoor wel een shampoo speciaal voor honden. Het is ook slim om te kijken naar de beste stofzuiger voor huisdierharen.
Graag geziene gast op hondenshows
De Afghaan is geen onbekende op hondenshows. Al in 1909 maakte de Afghaanse windhond Zardin furore op een Engelse hondententoonstelling in Crystal Palace. Naar aanleiding van zijn succes (Zardin won ook in 1910 en 1911 in de categorie buitenlandse hond) werd hij zelfs uitgenodigd door koningin Alexandra om naar Buckingham Palace te komen. Bij een hondenshow wordt er beoordeeld of het uiterlijk van de hond aan de rasstandaard voldoet. Bij Afghaanse windhonden wordt bijvoorbeeld gelet op de dikte, lengte en kleur van de vacht.
Veel beweging nodig
Als je de Afghaanse windhond zo ziet, verwacht je dat deze sierlijke verschijning de hele dag als een prins of prinses op een kussen mooi ligt te wezen. Niets is echter minder waar. De Afghaanse windhond heeft namelijk flink wat beweging nodig. Afghaanse windhonden gaan graag mee joggen en vinden het ook fijn om naast de fiets te rennen. Sporten die je met deze (van oorsprong) jachthonden ook kunt beoefenen zijn coursing of windhondenrennen. Bij beide is het doel om een kunsthaas te vangen. Tijdens de dagelijkse wandeling is het beter om de hond aan de riem te houden. De combinatie van jachtinstinct en eigenwijsheid wil er namelijk nog weleens voor zorgen dat je viervoeter achter een prooi aangaat en niet reageert op jouw commando’s.
Beauty, de hond van Barbie
Kinderen vinden het prachtig om de haren van Barbie te kammen en toen besloten werd dat de populaire pop een hond moest krijgen, was er natuurlijk maar een ras dat hiervoor in aanmerking kwam: de Afghaanse windhond. Eind jaren ’70 werd Barbie vergezeld door trouwe viervoeter Beauty. Later kwam er ook nog een set met twee pups op de markt.
De eerste gekloonde hond ter wereld
Het eerste gekloonde dier ter wereld was schaap Dolly, maar de eerste gekloonde hond was een Afghaanse windhond genaamd Snuppy (een afkorting van Seoul National University puppy). In 2005 slaagden Zuid-Koreaanse wetenschappers erin om uit een cel uit het oor van een volwassen windhond een kloon te creëren, die ter wereld werd gebracht door een gele labrador. Dit was geen makkelijk proces, want van de 1.095 embryo’s die werden geplaatst bij 123 draaghonden, kwamen er maar twee levend ter wereld. Snuppy’s tweelingbroer overleed helaas na drie weken aan een longontsteking. Snuppy is zelf vader geworden van tien pups in 2008. Ook dit ging niet volgens de natuurlijke weg, zijn sperma is ingebracht bij twee gekloonde teefjes. In 2015 is Snuppy op tienjarige leeftijd overleden. Zijn DNA leeft echter voort, want in 2017 zijn er vier klonen van Snuppy zelf gemaakt.