De rottweiler is een indrukwekkend hondenras. De brede bouw, de grote kop en de zwarte met bruine kleur zorgt voor een afschrikkend uiterlijk.

Maar rottweilers zijn veel meer. Goede werkhonden, lieve knuffelberen en betrouwbare beschermers. Met deze tien leuke weetjes over de rottweilers weet je bijna alles over dit bijzondere hondenras.

De naam komt van een Duitse plaats

rottweil duitse plaats

De naam rottweiler komt van het Duitse plaatsje Rottweil. Het ligt aan de rivier de Neckar. Hier gebruikte de bevolking in de Middeleeuwen grote honden die tegen stootje konden als herdershonden en berenjagers. De rottweilers stammen waarschijnlijk van deze honden af.

Rottweilers waren ooit Romeinse legerhonden

De voorouders van de rottweiler werden door het Romeinse leger gebruikt. In de Romeinse tijd namen de troepen hun eigen vee mee om tijdens de strijd als voedsel te dienen. Er waren immers nog geen koelkasten. De rottweilers moest het vee beschermen en helpen bij de verplaatsing van de dieren. Ook werden ze gebruikt om spullen te dragen.

De rottweiler is ooit bijna uitgestorven

bijna uitgestorven (2)

Toen treinen en vrachtwagens werden uitgevonden, had de rottweiler geen baan meer. Het vee kon op een andere, snellere manier worden verplaatst. Hierdoor stief het hondenras bijna uit. Gelukkig zorgden liefhebbers ervoor dat het ras behouden bleef en zochten ze een nieuwe baan voor de rottweiler. De rottweiler werd nu een politiehond en legerhond.

Rottweilers kunnen behoorlijk lomp zijn

Een rottweiler is een echte werkhond en als hij op zijn doel afgaat, ziet hij niets anders meer. Helaas zijn ze ook behoorlijk groot, waardoor ze alles op hun weg omstoten. Ook kleine kinderen of die mooie vaas kunnen in hun enthousiasme en werklust per ongeluk omver geduwd worden. Ze bedoelen het niet verkeerd, maar de rottweiler is niet het beste ras voor bij kleine kinderen of ouderen.

Rottweilers worden blij van een taak

blije rottweiler

De rottweiler is het gelukkigst als hij een taak heeft. Hij is daarom erg geschikt als werkhond bij de politie of douane, maar ook als geleidehond. Thuis kan je hem ook een taak geven om hem blij te maken. Geef hem kleine opdrachten tijdens de wandeling of laat hem thuis af en toe iets halen. Zo zorg je voor een tevreden hond.

De rottweiler is graag bij zijn baas

Als werkhond is de rottweiler graag bij zijn baas. Hij gaat dan ook het liefst overal met je mee. Hij kan in de auto of in een fietskar hond. Als pup vindt hij het ook gezellig als hij in een fietsmand hond met je meekan, want dan is hij extra dichtbij je.

De rottweiler is krachtig, maar behendig

De rottweiler is een krachtige, zwaargebouwde hond, maar hij levert niet in op behendigheid. Hij kan goed en hard rennen en springt met gemak over obstakels. Bovendien is het een intelligente hond, die je goed kunt trainen.

Lief voor baasjes, maar indrukwekkend voor indringers

indrukwekkende hond

De rottweiler is een geweldig lieve hond voor zijn baasjes. Hij rekent het hele gezin tot zijn eigen familie en is voor hen een lieve knuffelbeer. Hij zal zijn gezin van nature willen beschermen. Indringers moeten dan ook uitkijken en als hij denkt dat zijn gezin bedreigd wordt, zal hij er niet voor terugschrikken om hen te verdedigen. Hij is niet agressief, maar juist heel beheerst. Vaak is zijn diepe grom en brede houding genoeg om mensen af te schrikken.

Populair bij beroemdheden

Het unieke karakter en uiterlijk van de rottweiler heeft ervoor gezorgd dat deze hond populair is bij beroemdheden. Leonardo DiCaprio, Bruno Mars en Will Smith bijvoorbeeld hebben allemaal een of meer Rottweilers in en om hun huis rondlopen.

Liever kou dan warmte

rottweiler houd van kou

Ondanks zijn korte vacht kan een rottweiler uitstekend tegen de kou. Zijn vacht is namelijk kort, maar wel dik en waterafstotend. Hij is daarom ook geschikt als bewaker voor een erf, zolang hij een goede, droge schuilplek heeft. Hij heeft meer moeite warmte. In de winter is hij vaak liever buiten dan binnen met de verwarming aan. In de zomer zoekt hij graag een koel schaduwplekje op.