16 Stoere Waakhonden

De meeste honden in Nederland dienen tegenwoordig als huishond. Er zijn echter honden die nog steeds een duidelijke taak hebben, bijvoorbeeld het bewaken van gebouwen. We zetten de 16 beste waakhonden voor je op een rij. Veel van deze honden kunnen overigens ook prima als huishond worden gehouden, maar bedenk wel dat goede socialisatie essentieel is. Dit geldt overigens voor iedere hond, maar deze honden zijn groot, sterk, en gemaakt om te waken, als het dus fout gaat, dan gaat het ook goed fout!

Boerboel

Boerboel
foto: Jeff Vier / Wikicommons

De boerboel is een grote en sterke hond afkomstig uit Zuid-Afrika. Reuen moeten minimaal 66 centimeter hoog zijn en teefjes 61 centimeter. Het gewicht kan flink uiteenlopen van 50 tot 90 kilogram, dit heeft het er mee te maken dat de Boerboel nog een vrij recent ras is. De boerboel is een goede waakhond, maar kan ook een hele lieve hond zijn voor de familie. Hij maakte duidelijk onderscheid tussen gasten en indringers, als zijn familie zich bedreigt voelt zal de Boerboel er alles aan doen om ze te beschermen.

Fila brasileiro

SONY DSC
foto: Jacekjarz / Wikicommons

De geschiedenis van de fila brasileiro is niet helemaal duidelijk. De bloedhond is duidelijk zichtbaar, en waarschijnlijk zit ook de oude buldog en de mastiff in het ras. De fila kan gebruikt worden als waakhond van gezin, gebouwen maar ook veekuddes. Ze werken zelfstandig, maar zijn wel aanhankelijk aan de baas die ze goed gehoorzamen. Van vreemden moeten ze minder hebben. Goede socialisatie is dus essentieel, maar dat geldt voor alle waakhonden in deze lijst!
Rottweiler

Rottweiler
foto: Phil Sangwell / Flickr

De rottweiler is een van de populairste hondenrassen in Nederland. En dat is ook niet zo gek, want deze honden staan volledig in dienst van het gezin en doen niks liever dan aan alle dagelijks activiteiten van het gezin meedoen. Maar de rottweiler is ook een grote en sterke hond die perfect kan functioneren als waakhond. Zit iemand aan zijn familie, dan zitten ze ook aan hem. Deze intelligente hond wordt in bepaalde landen ook ingezet als politiehond.

Bullmastiff

Bullmastiff
foto: Fausto Moreno / Wikicommons

De bullmastiff is ontstaan uit een kruising tussen de mastiff in de Engelse buldog. Ze zijn in de 19e eeuw gefokt met als doel het beschermen van de jachtopziener. Hij is iets kleiner dan de gewone Mastiff. Door inkruising van bloedhonden heeft de Bullmastiff ook een zeer goede neus.Ook Leuk

20 Meest Voorkomende Hondenrassen in Nederland
Overzicht van alle Retriever Honden
16 Hondenrassen Met Een Bijzonder Uiterlijk
Hoe Komen 12 Populaire Hondenrassen aan hun Naam?
11 IJskoude Weetjes over de Siberische husky
10 Hondenrassen Voor Mannen

13 reacties op “16 Stoere Waakhonden”

 1. nfo zegt:

  de beste van de beste , top in aard , slim , de super-ste grote hond is een cane corso , spijtig dat ze niet in de lijst staat

 2. Gert zegt:

  De bouvier mis ik ook

 3. Gert zegt:

  En de Mechelse herder

 4. Kerkhof zegt:

  De grote Koningspoedel ook. Zijn zeer waaks maar bijten niet, meestal.heeft zachtaardige baas nodig.

 5. frans zegt:

  De laatse foto bij Cana Corso is geen Cana Corso.

 6. Dildo van Bil zegt:

  De Rooie hond is ook om eng van te worden! ;)

Geef een reactie