9 Hondenrassen Die Niet Verharen

Je houdt van honden, maar je hebt een hekel aan de allergieën die ze met zich mee kunnen brengen. Je droom over een hond valt in duigen! Maar het is nog niet te laat… Er bestaan hypoallergene honden die je ogen niet laten tranen, en niezen in het verleden plaatsen. Deze honden verharen namelijk niet! Ok, ze zijn misschien niet 100% antiallergeen , maar een hond die niet verhaart zal zeker zorgen voor minder last van allergieën.

Poedel

Poedel
foto: Mariofan13 / Wikicommons

Bij de poedel heb je zelfs keuze in de grootte: Standaard, Mini, en Toy. Ze zijn allemaal hypoallergeen. Dit ras verhaart niet, maar je moet hun vacht wel goed onderhouden. Dit houdt in dat je regelmatig zult moeten kammen en wassen. Daarentegen zijn Poedels zeer intelligent en ze worden vaak gekruist met andere rassen om zo hypoallergene design honden te verkrijgen (zoals de Labradoedel of de Maltipoo).

Chinese Naakthond

chinese naakthond
foto: Wiki.awal / wikicommons

Als je maar zo weinig haar hebt, is er ook maar een kleine kans dat je iemand aan het niezen maakt. De Chinese Naakthond is zo goed als kaal, dus van huidschilfers of losse haren kun je eigenlijk niet spreken. Dit kleine schoothondje houdt je niet alleen allergie-vrij, maar zal ook elke kans grijpen om met je te knuffelen.
Shih Tzu

Shih Tzu
foto: Skrglue / wikicommons

Koninklijk en evenwichtig als de Shih Tzu is, zou hij nooit zoiets ongeciviliseerds doen als je aan het niezen maken. Zijn lange, luxe haar zorgt maar voor zeer weinig schilfers, wat goed nieuws is voor je allergieën… maar het betekent ook dat je veel werk zult moeten steken in het onderhouden van de vacht om hem er goed uit te laten zien.

Basenji

Basenji
foto: Andrea Arden / flickr

Iets minder bekend dan de andere rassen die hier genoemd worden, maar ook de Basenji houdt je allergieën in toom. Zijn korte haren betekenen een makkelijk onderhoud van zijn vacht. Extra voordelen: Deze hond blaft niet en hij houdt van rennen en jagen.

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier
foto: Christian Glöckner / Wikicommons

Dit vrolijke kleine hondje is niet alleen hypoallergeen; hij is ook nog eens enorm energiek en zijn liefde kent geen grenzen. Natuurlijk heeft zijn lange vacht wel wat onderhoud nodig, maar hij is zo aimabel dat je hier überhaupt geen moeite mee zult hebben. Lees hier een aantal leuke weetjes over de Yorkshire.

Airedale Terrier

Airedale Terrier
foto: Ioan Bodean / Flickr

Deze authentieke Engelse terriër is een geweldige toevoeging aan een allergie-vrije familie. Een slimme hond die van kinderen houdt, hij leert snel en hij wordt graag bezig gehouden. Zijn vacht is misschien niet de zachtste die je kunt vinden, maar in ruil daarvoor laat hij je ogen in ieder geval met rust.

Samojeed

Samojeed
foto: SheltieBoy / Flickr

Begraaf je gezicht maar in deze zachte witte bol van vacht. Je kunt gewoon inademen zonder enige zorgen, aangezien de Samojeed een hypoallergene hond is. Jep, het is een boel haar om door te kammen, maar over schilfers of geur hoef je je weinig tot geen zorgen te maken. Daar komt nog bij dat dit ras van kinderen houdt en er altijd uitziet alsof hij glimlacht.

Bouvier

bouvier
foto:Eva Nordlund / Wikicommons

Als je van grote honden houdt, maar niet je allergie naar een nieuw hoogtepunt wilt tillen, dan is de Bouvier de perfecte keuze voor jou. Loyaal, vriendelijk en geweldig met kinderen. Deze hond is erg populair bij allergische mensen, omdat hij maar één keer per week geborsteld hoeft te worden om dood haar te verwijderen.

Schnauzer

Schnauzer
foto: Nunne Bard / Wikicommons

Net als de Poedel zijn er drie soorten: Reus, Standaard en Miniatuur. Het maakt niet uit welke grootte je uitkiest; je kiest een niet verharende hond. Hij zal aan je zijde te vinden door dik en dun en je familie koste wat het kost beschermen.Ook Leuk

De 11 Nederlandse Hondenrassen
5 Super Snelle Hondenrassen
Top 10 Gezinshonden (kindvriendelijke honden)
10 Uitgestorven Hondenrassen
10 Leuke Weetjes over de Stoere Duitse Herder
19 Unieke Hondenrassen die je (te) weinig ziet in Nederland

36 reacties op “9 Hondenrassen Die Niet Verharen”

 1. a hakkel zegt:

  ook een tibetaanse terriër verhaart niet !!

 2. s louw zegt:

  Een havanezer ook niet

 3. y zegt:

  Een Wheaten terriër ook niet. hele lieve gezellige honden

 4. Fokker Samojeed zegt:

  De Samojeed is beslist geen hypo allergene hond. Dit is echt misleidende informatie.

  • Nathalie zegt:

   Fokker Samojeed, nee dat verbaasde me inderdaad ook al om te lezen. Die informatie moet aangepast worden.

  • peter van den bemt zegt:

   Dat is helemaal waar wat Johnnyb zegt. Dat de Samojeed niet verhaart, gaat zo’n 9 maanden per jaar op. De overige 3 maanden, als hij in de rui is, kun je vuilniszakken vullen met de loskomende vacht en er truien van breien of kussens mee vullen. Beslist geen hond voor mensen die hier allergisch voor zijn. Het is overigens een fantastische hond. Zo in-en-in lief en betrouwbaar.

 5. Anne zegt:

  Ik heb een zware allergie en astma tegelijk.
  Zie dolgraag dieren en hoop ooit een hondje te kunne hebbe.
  Ik moe absoluut een dier hebbe zonder huidschilfers !! En niet ruivend !
  Is een poedel het best en echt werkende ??

  • Ans zegt:

   Onze Mika is 75 % YorkShire terriër x 25 % Shih Tzu. Ik hoop in het voorjaar/zomer pups te krijgen.
   Daarnaast kun je naar http://www.ans-geessink.optidee.com voor allergievrij en huisstofmijtvrij beddengoed. Met nog meer geweldige voordelen voor gezond slapen. Je mag vrijblijvend vragen stellen

   • Anoniem zegt:

    Ans, heb je een foto van Mika, zodat ik kan zien hoe de pups eruit gaan zien en woon je in brabant?

   • Carmen zegt:

    Beste,

    Heb je een foto van Mika???

   • Sofie zegt:

    Beste Ans, wij zijn op zoek naar een lieve pup die geen haren verliest. We hebben 2 kinderen dus het is van belang dat hij zacht is naar kinderen toe. Klopt dit ook voor dit ras??? Zijn de pups er al? Zijn ze al besproken??
    Mvg, Sofie

  • Alosja zegt:

   Hoi, ik ben ook allergisch aan alles wat wat pluiziger is en dus haar verliest en ook heb ik zware vorm van astma.. Toch heb ik hier 3 honden lopen (waarvan een shih tzu), momenteel 6 pupjes, katten en konijnen.. Ik neem wel iedere dag pilletjes om de allergie te onderdrukken en geloof me soms voel ik het ook wel kriebelen, of niezen à volonté, maar symptomen zijn een heeeeeeel pak minder. Zou me geen leven zonder de hondjes hier kunnen voorstellen ! :D

  • Kerkhof zegt:

   De poedel verhaart echt niet. Ze zijn er in maat groot, middel, dwerg en Toy. Je hebt wel heel veel werk aan vacht onderhoud. Steeds in bad, al kammend uitfohnen. Zij hebben haar en geen vacht. En eens in de maand trimmen. Om dat te laten doen , gaat je dat aardig veel geld kosten. Als je het zelf doet, moet je hondenverzorging leuk vinden. Anders moet je er niet aan beginnen. Labradoodles zijn niet hypo allergeen! Alleen zuiver poedel.

   • Diane zegt:

    Valt wel mee wat veel vachtverzorging betreft. Ik heb 2 poedels. Groot en dwerg. Alleen douchen als ze ergens inrolden. En op zijn tijd knippen laten. En de dwerg knip ik zelf….wel wat scheef:-). Ik houdt ze in pupmodel.

  • Anja zegt:

   Ik heb ruim 15 jaar een Bichon Frise gehad. Verschrikkelijk lief beestje. Je kon haar gewoon op je zwarte jurk zetten. Geen wit haartje te zien.

  • gerard zegt:

   neem dan een shih tzu, wij hebben onze Tommie al drie jaar en geen enkel haartje is op de grond gevallen. en een vriend van ons is allergisch en er gebeurde niks toen hij Tommie knuffelde. dus het is waar wat ze zeggen

 6. miranda zegt:

  Ik heb zelf een shitzu en wil vd zomer een vriendinnetje voor haar.ze had een vriendin maar die is
  vorig jaar overleden,15jaar geworden, ook een shitzu

  • Linda zegt:

   Ik heb een boomer: kruising tussen een tzizu en een Malteser Leeuwtje. Geweldige hond. Lief voor kinderen makkelijk op te voeden verhaart niet en heeft niet veel kilometers nodig. Altijd blij lief en vrolijk. Ik kan hem overal mee naar toe nemen. Ik kan deze kruising van harte aanbevelen aan gezinnen die op zoek zijn naar een kleinere gezinshond.

 7. wim zegt:

  en een fox terrier draadhaar ik dacht dat die ook niet verhaarde want ik heb ook allergie voor honden en vind die honden echt geweldig

 8. Johnnyb zegt:

  Een bouvier en geen last van allergie? Die van ons moest weg ivm allergie van mn zusje.

 9. Henk zegt:

  Een Kerry Blue Terrier verhaart zeer zeker niet. De meeste rassen op deze site verharen wel degelijk. Ook een poedel verhaart niet. Deze rassen hebben geen ondervacht en hebben ook geen hondengeur, als je ze verzorgd zoals het hoort.

 10. nikyta zegt:

  ik heb een spaanse waterhond en die verliezen totaal geen haar en dus ideaal voor mensen met allergie, en het zijn heel lieve knuffelberen
  je moet maar eens kijkje nemen op http://www.dogs-dream.be

 11. Vink zegt:

  Wij hebben een Samojeed pup in huis genomen, omdat deze ‘hypoallergeen’ zou zijn, maar twee mensen in huis lopen ontzettend te snotteren. We moeten de pup nu genoodzaakt weer naar de oorspronkelijke eigenaar teruggeven. Wat had goede info ons een hoop gemis nu kunnen schelen.
  Op deze manier durven wij ook geen andere hond meer te nemen die hypo allergeen zou zijn.
  Terwijl we ontzettende dieren liefhebbers zijn.

  • Irene zegt:

   Uit ervaring weet ik dat een malthezer echt niet verhaard. Zelf ben ik ook erg allergisch voor allerlei dieren en pollen. Maar al jaren loopt hier een malthezer rond. Geen last van haren of huidschilfers.
   Wellicht een optie om eerst een dag door te brengen met een hond van je keuze? Het zou zonde zijn om door 1x verkeerd voorgelicht te zijn, helemaal geen hond meer te durven kiezen.

  • Ingrid zegt:

   Dat zou echt jammer zijn. Er zijn echt wel honden waarvan je geen last hebt .
   gewoon gaan kijken en blijf er een poosje bij zodat je weet dat dit de ideale hond is voor je gezin. Het is zo iets geweldigs een hond in huis

 12. Dorothee zegt:

  Toen wij 2 jaar geleden gingen kijken voor een hond heb ik via Internet gekeken of mopshonden ook hypoallergene honden waren. Ze stonden toen tussen een lijst met de opmerking weinig vachtverzorging. Nu verharen ze elke dag heel erg dat je eigenlijk 2x per dag moet stofzuigen en allergie is weer heel erg. Pillen werken niet. Nu op zoek naar een oplossing!

 13. Mensen die allergisch zijn voor honden reageren op de huidschilfers. De vacht heeft niets met de allergie te maken.
  En deze allergie is voor iedereen weer anders

 14. Lacluyse Dariën zegt:

  Heel bizar dat de Malthezer hier niet in de lijst staat.
  kleine toffe, lieve huisgenoot en best een slim hondje.
  Wij hebben er altijd al in huis gehad, zaaaaalige beestjes.
  wij gaan om de 3 maand naar de hondenkapster voor een korte coupe.
  Geen haartje te bespeuren, zelfs niet na een stevige knuffel in je
  donkerste kledij.

Geef een reactie