Het idee van intelligentiespelletjes is dat je samen met je hond bezig bent om een puzzel op te lossen. Ben je op zoek naar een bezigheid voor je hond zodra je weg bent, dan zijn snackballen meer geschikt.
Welke?
Kies een intelligentiespel met een moeilijkheidsniveau dat toepasselijk is voor je hond. Het moet niet zo moeilijk zijn dat je hond zijn interesse in het spel verliest, maar ook niet zo makkelijk dat het helemaal geen uitdaging is. Je geeft bijvoorbeeld een puppy of een hond die niet zo geïnteresseerd is in speelgoed een makkelijke puzzel dan een hond die al veel ervaring heeft met intelligentie spelletjes.
Samen spelen
Het is belangrijk dat je bij je hond blijft als hij met het speelgoed bezig is. Het is namelijk meestal niet ontworpen om tegen kauwen te kunnen. Je mag je hond ook af en toe best een beetje helpen. Vooral als hij een intelligentiespel voor de eerste keer speelt. Vaak kan het zelfde spel makkelijker of moeilijker gemaakt worden door elementen weg te laten of juist toe te voegen. Begin dan makkelijk zodat je hond door heeft wat er van hem verwacht wordt. Door het spel te moeilijk te maken kan je hond gefrustreerd raken. Als je hond te wild wordt, en bijvoorbeeld op het spel wil gaan kauwen, is het handig om hem eerst te kalmeren voordat hij weer verder mag. Haal desnoods het spel even weg, en help je hond op weg zodra hij weer rustig is.
Geestelijk zwaar
Intelligentiespelletjes zijn ideaal om je hond geestelijk uit te putten. Sommige mensen denken dat je hond hard laten rennen de manier is om ze moe te maken. Natuurlijk is dit heel gezond voor een hond en ook nodig. Maar als je een hond met teveel energie hebt zal hij door steeds langer te wandelen ook een steeds betere conditie krijgen. Als je hem echt moe wilt hebben kun je hem beter ook laten nadenken. Je kunt natuurlijk met je hond trainen om dit te doen, maar intelligentiespelletjes helpen hier ook heel goed bij.
Het mooiste is om trainen en intelligentiespelletjes te combineren. Je kunt bijvoorbeeld je hond leren om te gaan zitten zodra je het spel klaar maakt. Of om je te helpen om na het spelen alle onderdelen weer in de doos te legen.
Nuttig als …
Intelligentiespelletjes bieden een uitkomst als je hond gewond is en even niet mag rennen. De meeste spellen zijn geschikt om op een stoel te zetten. Hierdoor kan je hond alleen met zijn neus en bek werken. Dit is wel iets moeilijker, maar ontlast de poten als die verwond zijn.
En als het buiten heel hard regent is het ook wel fijn als je niet uren buiten moet wandelen, maar gewoon lekker samen binnen kunt spelen.
Nina Ottosson
De bekendste intelligentiespellen zijn die van Nina Ottosson. Al sinds 1990 brengt ze puzzels voor honden op de markt. Er moet gedraait, geschoven, getrokken, etc worden om bij de snoepjes te komen. De spellen komen in alle mogelijke vormen, en allemaal met een verschillende moeilijkheidsgraad. Een volledig overzicht van de Nina Ottosson hondenspelletjes vind je hier.