Heb je geen auto, dan kun je met de fiets misschien net wel dat ene bos bereiken. Maar ook als je wel de keuze hebt kan fietsen met je hond heel leuk zijn. Er zijn meerdere manieren om je hond mee te nemen als je gaat fietsen. Je kunt hem naast de fiets laten rennen, in een mand op de fiets mee nemen, of in een fiets kar vervoeren.
Hond naast de fiets
Als je je hond naast de fiets mee laat rennen krijgt hij gelijk zijn beweging. Het makkelijkst is om een springer, of iets soortgelijks, aan je fiets te bevestigen. Dit is een soort zijarm waar je je hond aan bevestigd. Mocht je hond toch onverwachts trekken of stil gaan staan, dan wordt het grootste deel van de klap opgevangen. Hierdoor is de kans dat jij ondersteboven ligt vele malen kleiner. Ook is een tuigje in plaats van een halsband geen overbodige luxe. Zo voorkom je dat je hond een nekblessure krijgt.
Let er voordat je met je hond gaat fietsen wel op dat hij oud genoeg is. Jonge honden groeien hard, waardoor ze makkelijk overbelast raken. Daarom wordt aangeraden om je hond niet naast de fiets te laten rennen tot hij een jaar oud is.
Door je hond naast de fiets mee te nemen werk je aan zijn conditie. Het is wel aan te raden om dit rustig te doen. Dus begin met vijf minuten en bouw dit uit. Een hond met een goede conditie heeft voor en nadelen. Natuurlijk is het heel gezond, en zal een hond met een goede conditie waarschijnlijk sneller herstellen als hij een keer ziek wordt. Maar je hond wordt wel steeds moeilijker lichamelijk uit te putten. Dus als je een week minder tijd heeft zit je hond met overtollige energie, die er vaak niet zo uit komt als wij zouden willen. Het is echter nog steeds mogelijk om je hond geestelijk uit te putten. Bijvoorbeeld door intelligentie spelletjes met hem te spelen.
Als het warm is, boven de 20 graden, is het beter om je hond niet aan de fiets mee te laten rennen. Honden kunnen dan makkelijk oververhit raken en geven dit vaak pas aan als het al te laat is.
Fietsmand
In zo’n geval is het beter om je hond op een voor hem minder actieve manier te vervoeren. Heb je een kleine hond, dan kun je aan een fietsmand denken. Er zijn zelfs fietsmanden die op de bagagedrager bevestigd worden. Deze kunnen soms honden tot wel 20 kilo aan. Een punt om op te letten is hoe de hond in de mand gezekerd wordt. Dit wordt vaak gedaan door middel van een overkapping van de mand of een ingebouwde gordel. Het is handig om te checken of je hond nog wel comfortabel recht op kan zitten in zijn mand. Vaak geeft een gordel net iets meer flexibiliteit dan een overkapping.
Hondenkar
Is je hond groter, of vind je een mand onhandig, dan kun je ook denken aan een hondenkar. Een van de meest populaire merken is de doggyride. De fietskarren van deze fabrikant hebben een verlaagd zwaartepunt. Hierdoor zijn ze erg stabiel. Maar er zijn veel meer, vaak goedkopere, merken op de markt. Vaak kun je los accessoires bij bestellen om de fietskar om te toveren in een hondenbuggy. Dit kan handig zijn als je een pup of juist hele oude hond hebt die niet zo lang kan lopen. Naast stabiliteit zijn er nog een aantal andere punten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een fietskar. De opening waar de hond door naar binnen kan wisselt wel eens van plaats. Als er alleen een ingang is aan de voorkant moet je hond om de stang die aan de fiets hangt heen om in te stappen. Natuurlijk is ook de afmeting iets om rekening mee te houden. Kijk daarnaast ook eens naar de hoeveelheid ‘ramen’. Sommige hondenkarren zijn heel gesloten. Dikke stof is natuurlijk steviger, maar het is voor je hond wel prettig als hij voldoende mogelijkheid heeft om naar buiten te kijken. Sommige hondenkarren bieden zelfs de mogelijkheden om ‘ramen’ open te ritsen. Vaak is dit gecombineerd is met ringen aan de bodem om je hond aan te lijnen. Je hond kan dan zelfs veilig zijn neus in de wind steken. Let tenslotte op de kwaliteit van de stof, sommige hondenkarren zijn van veel sterker doek gemaakt dan anderen. Het is sowieso prettig als de fietskar waterdicht is.
Veel succes bij het zoeken, en natuurlijk veel plezier op de fiets!