Een Deense dog is indrukwekkend om te zien. Deze honden staan bekend om hun enorme grootte en gespierde lichaam. Maar wat valt er nog allemaal meer over dit hondenras te weten? Ontdek een aantal leuke feitjes over deze honden in de top 10 weetjes over de Deense dog.
Zijn ze Duits of Deens
Er is soms verwarring over de naam, is het een Duitse of een Deense Dog? Dit heeft alles te maken met de Engelse naam, de “Great Dane”. Deze naam doet vermoeden dat deze honden oorspronkelijk uit Denemarken komen. De Nederlandse naam “Duitse Dog” doet echter vermoeden dat de honden uit Duitsland komen.
Tkoletsis/wikipedia/CC BY-SA 3.0
Het ras heeft een lange geschiedenis, de mogelijke voorouders leefden al 3000 v.Chr. Ze werden gebruikt voor de berenjacht en bescherming. Vanaf de 17e eeuw werd er intensief gefokt met de grote hodnen, onder andere Engelse Mastiffs, bullebijters en (Ierse) windhonden werden gekruist. Dit gebeurde zowel in Duitsland als in Denemarken. Er is al jarenlang een vete gaande tussen de hondenverenigingen van beide landen waar het ras vandaan komt. De Deense Kennel Club heeft in 2010 officieel bezwaar gemaakt bij de FCI, maar duidelijkheid is er nog steeds niet. Maar of je in Nederland Duitse of Deense Dog zegt, iedereen weet waar je het over hebt!
Ze werden gebruikt bij de jacht op everzwijnen
Vergeet de vriendelijke goedzak die we vandaag de dag kennen. Duitse doggen waren vroeger echte jagers. Met hun kracht en snelheid waren ze perfect om te gebruiken bij de jacht op everzwijnen. Ze werden ingezet als ‘catch dog’. Andere jachthonden speurden de prooi op en zij moesten de prooi doden of op hun plaats houden zodat de jager ze kon doden. Niet alleen op everzwijnen werd gejaagd, maar ook op herten en zelfs beren. Vanaf het moment dat er geweren werden gebruikt bij de jacht was er steeds minder nut voor dit type hond en werden ze minder populair. Uiteindelijk bleven ze alleen over als huishond.
Het ras komt in zes kleuren en patronen
De meeste Duitse dogs die je tegenkomt hebben een blonde vacht hebben met een zwart masker (pigment op de kop, meestal van de snuit tot aan de oren). Dat is niet de enige soort die je kunt vinden, want officieel worden er zes verschillende kleuren herkend. Zo heb je ook de zwarte Duitse dog en soorten met een blauwgrijze kleur. Daarnaast zijn er honden met een blonde vacht met donkere strepen en honden die wit met zwarte vlekken zijn. Als laatste is er nog de zwarte Deense dog met een witte snuit, borst, nek en poten.
Ze zijn vooral hoog en niet breed
De Duitse dog staat bekend om zijn grootte, maar hij is niet erg breed. Zijn indrukwekkende uiterlijk komt vooral door zijn enorme hoogte. Een mannelijke Duitse dog kan een schouderhoogte van maar liefst 81 centimeter bereiken, terwijl de meeste vrouwtjes een maximale hoogte van 76 centimeter halen. Deze lengte is belangrijk, want de honden werden oorspronkelijk gefokt om te jagen. Dankzij hun lange poten kunnen ze ontzettend snel rennen.
Ze behalen een topsnelheid van bijna 50 km/uur
Ze zijn groot en slank en hebben lange poten, een ideale mix om hard te kunnen rennen, en dat doen ze dan ook. Ze kunnen snelheden behalen van zo’n 48 km/uur! Natuurlijk niet zo snel als de Greyhound, die wel 72 km/uur kan rennen, maar een stuk sneller dan de meeste andere hondenrassen.
In Amerika worden helaas hun oren gecoupeerd
Wanneer je een Amerikaanse Deense dog ziet, zal je vaak merken dat zijn oren voor een deel zijn afgeknipt. Dat komt doordat het gebruikelijk is om de oren te couperen wanneer de honden nog jong zijn. Sommige fokkers vinden het uiterlijk van de oren dan mooier. Langzaam maar zeker komen er steeds meer fokkers die de natuurlijke oren van de hond behouden. In Nederland zullen de meeste Deense dogs wat langere en hangende oren hebben. Dat komt doordat het couperen van oren hier al tientallen jaren verboden is.
Ze kunnen prima in een appartement wonen
Bij een grote hond zoals een Duitse dog, denk je waarschijnlijk dat ze het beste op hun plek zijn in een groot huis met een nog grotere tuin. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar de Duitse dog vermaakt zich ook prima in een kleiner appartement. De honden hebben veel beweging nodig, maar zijn tegelijkertijd ook erg lui. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je gebruik moet maken van je inboedelverzekering omdat ze je huis slopen. Zolang je ze een paar keer per dag blij maakt met een lange wandeling, zullen ze de rest van de tijd lekker luieren en slapen.
Ze hebben geen lange levensverwachting
Over het algemeen geldt: hoe groter de hond, hoe korter zijn leven. Dat betekent dus ook dat de Duitse dog in de meeste gevallen niet erg oud wordt. De levensverwachting van deze honden ligt lager dan bij andere hondenrassen, dus als baasje moet je iedere dag met je Duitse dog koesteren. De meeste honden van dit ras worden niet ouder dan zeven of acht jaar.
Scooby Doo is een Duitse Dog
De beroemde tekenfilmhond Scooby Doo is een Duitse Dog, en dit heeft een goede reden. Vroeger dacht men op sommige plaatsen in de wereld dat de Duitse Dog slechte geesten verjoeg.
Ze zijn niet de grootse honden
Duitse doggen hebben een enorm hoge schofthoogte van minimaal 80 centimeter. Ze zijn echter niet de grootste, de Ierse Wolfshond is echter net een haar hoger. De aller grootste hond ooit is overigens wel een Duitse Dog genaamd “Zeus” hij had een schofthoogte van 111.8 centimeter. Hij werd slechts 5 jaar oud.
Veel beroemdheden hebben een Deense dog
Er wordt vaak gedacht dat bekende acteurs en muzikanten het liefste rondlopen met een chihuahua, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk een aantal beroemdheden die liever het gezelschap van een Deense dog opzoeken. Jim Carrey, Amy Winehouse, Jon Bon Jovi en Bruce Lee hebben allemaal een Deense dog gehad. Misschien spreekt hun kracht en spiermassa de beroemdheden wel aan.
Disney heeft mede voor de populariteit van de Duitse dog gezorgd
In 1966 bracht Disney de film The Ugly Dachshund uit. Deze film zorgde ervoor dat kinderen van over de hele wereld kennismaakten met de Duitse dog. De film vertelde het verhaal van een Duitse dog puppy die in huis werd genomen door een stel dat alleen maar teckels had. De puppy doet zijn best om zich aan te passen aan zijn nieuwe huis en doet de teckels zo goed mogelijk na. Pas wanneer hij ouder is en naar een hondenshow wordt gebracht, komen zijn stoere eigenschappen tevoorschijn. Dat komt natuurlijk doordat hij een prachtige vrouwelijke Duitse dog ontmoet.
5 reacties
Wat een vreselijk stuk hebben jullie hiervan gemaakt
Duitse en Deense dog wordt constant door elkaar gebruikt, dan ook nog dogs ipv doggen
Er is in Nederland maar 1 stamboom en daar staat Duitse Dog op
Als he naar de rasstandaard van de Duitse Dog en de Ierse wolfshond kijkt, is de minimale schofthoogte van de Duitse Dog 3 cm hoger dan van de Ierse wolfshond
De raskleuren zijn zwart, zwart/wit, grijstijger, blauw, geel of geel gestroomd
ook niet volledig juist,
meerdere stambomen ,anders kan je die verschillde kleur types niet hebben.
blauwe (grijze), de harelkijn zwart wit gevlekte , en de goude (gele),de zwarte.
de gestroom lijnde zijn er later bijgekomen, ook die grijstijger
Ik ben het met Femke eens. Nu weet je nog niet of de Deense dog bestaat. Vroeger toen ik Akk cursus deed werdt er altijd gezegd dat alleen de Duitse dog bestaat en dat wij mensen er Deense dog van maken. En als er maar 1 stamboom is zoals Femke zegt is dat duidelijke taal en is er geen Deense dog.
Klopt, zelfde beestje, wellicht “politiek correcter”, zoals de ‘Spaanse griep’ bijvoorbeeld.
Maar geef mij toch maar een Ierse wolfshond z’ne. ;o)
De Great Dane is volgens verhaal ontstaan tijdens ontmoeting van Scandinavische zeelieden met de Kelten. Deze Noormannen (Vikingen) kwamen met een grote zware hond molosser (Old English Mastiff-zwaarste hond ter wereld).
Uit deze kruising ontstond de Great Dane. Deense dog. (Grootste hond ter wereld) Later hebben de Duitsers het als rashond officieel Duitse Dog verklaard.
Vriendelijke knuffels van 3 generaties Old English Mastiffs⚘