De heftige afkomst…..
Van veel dogachtigen ligt de oorsprong in de Grieks – Romeinse Oudheid. Dit is zeer waarschijnlijk ook het geval bij de Boxer. Honden werden gebruikt om te vechten tegen de vijand. Later werden ze ingezet om op wilde stieren en beren te jagen. Naarmate er andere gevechts- jachttechnieken en verdedigingstechnieken werden “uitgevonden”, werden deze gevechtstaken van de honden overbodig. Men bleef echter vechthonden fokken.
Het zo genaamde bullebijten, vechten met stieren, was volksvermaak. Echter in het begin van deze “sport” was het niet alleen volksvermaak, maar men vond het noodzakelijk dat de stier eerst door een hond moest worden gebeten, omdat zijn vlees anders niet eetbaar zou zijn.
Er waren Danziger Bullebijters en Brabander Bullebijters. Hieruit ontstond de Engelse Bulldog. Eind negentiende eeuw werd een wit bullebijterteefje gedekt door een Engelse Bulldog. Flocki werd geboren en dat zou de eerste geregistreerde Boxer zijn.
De boxer om te lachen?
Tijdens een hondententoonstelling in München in 1895 werden het ras en de naam Boxer ingevoerd. Het succes bleef in eerste instantie uit. Er werd zelfs om de hond gelachen door de Duitse kroonprins op een tentoonstelling in 1902, toen deze het ras voor het eerst zag. Toen de Boxer echter liet zien dat hij goed was in zijn werk (speuren) en zonder enige moeite een portemonnee, die was verstopt, apporteerde, stond menigeen perplex. De hond kreeg daarvoor zelfs geld van de kroonprins. In 1925 werd het ras uiteindelijk officieel erkend als diensthond en politiehond.
Je kunt best lachen om de gekke uitspattingen van een Boxer, want het is een komiek. Maar je gaat er niet mee lachen als hij of zij boos is of wanneer hij het gezin waarvan hij deel uitmaakt moet beschermen.
Ze hielpen in de oorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de bokser een van de zeven rassen die de Duitse soldatehielpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hiep het ras ook de kant van de geallieerden. De trouwe honden brachten boodschappen of voorraden (door hun snelheid werden ze minder snel door sluipschutters geraakt) en hielpen gewonde soldaten op het slagveld te vinden.
Het uiterlijk
- De grootte, schouderhoogte bij reuen tussen de 57 en 63 centimeter, bij teven is dat tussen 53 en 59 centimeter.
- Gezond gewicht van een reu is ongeveer 30 tot 32 kilo en van een teef 24 à 25 kilo
- De vacht is kort en hard, zonder onderwol. Er bestaan twee kleuren namelijk geel (lichtbruin tot mahonie) of gestroomd. Is dat laatste het geval dan ligt er een streperige zwarte aftekening over een heldere grondkleur. Deze kan licht van kleur zijn maar ook bijna zwart. Er mogen binnen bepalen regels witte aftekeningen zijn (deze moeten minder dan een derde van de hond beslaan). De ogen moeten donker zijn, het masker zwart, een wit hoofd is niet wenselijk.
- Atletisch gebouwd, behoort tot de middelgrote honden, krachtige en gespierde hond.
- De afgeplatte snuit is het meest opvallendste deel van deze hond.
- De ene persoon vindt het een aandoenlijke hond terwijl een ander de hond erg lelijk vindt.
De vorm van de kop heeft een functie
Boxers hebben een bijzonder koppie, dit is niet voor niks. Volgens de rasstandaard moeten de snuiten de helft van hun schedellengte hebben. Dit, in combinatie met een ondervoorbeet en sterke tanden, hielp boksers bijten en hun prooi vasthouden. Boxers werden gefokt om in staat te zijn om dieren in hun bek te houden totdat hun baasjes arriveerden, dankzij hun korte snuiten konden ze al die tijd doorademen.
Het karakter
Het is een komiek. Het speelse gedrag van de puppy blijft nog heel lang aanwezig. De hond straalt vreugde uit. De Boxer is bijzonder actief en onstuimig. Hij heeft veel beweging nodig, geen rondje om het huis, maar lange wandelingen en hij houdt van ruwe spelletjes. Je zult niet de eerste eigenaar zijn van dit ras die blauwe plekken oploopt (is allemaal goed bedoeld, maar de hond speelt erg lomp). De hond is binnenshuis goed te houden, mits hij overdag volop beweging krijgt. Het is een zeer aanhankelijke hond. Soms neemt dit extreme vormen aan en zal hij zijn verzorger als zijn bezit zien. De hond is intelligent en leert dus snel. Geef hem een consequente en zeker ook een rustige opvoeding en je hebt een fijne hond. Hij is waaks, geen blaffer, maar zijn krachtige uiterlijk zegt al genoeg als een inbreker op deze hond stuit. Het is een lieve hond, maar zal zijn roedel (het gezin) beschermen. Iedereen die goed is voor de hond is zijn vriend, hij is niet eenkennig.
Houden van het gezin waartoe ze behoren
De Boxer is onderdeel van het gezin. Het is een gezelschapsdier, dat graag bij jou of je huisgenoten in de buurt is en zelfs het liefste ruwe spelletjes doet en na gedane arbeid op je voeten in slaap valt. De hond is speels, vriendelijk tegen alle huisgenoten. Hij wordt niet snel kwaad. Bij gevaar voor de huisgenoten zal hij zich laten gelden.
De verzorging
De verzorging is eenvoudig door de korte vacht. Ga met een vochtige zeemleren lap over de vacht en je haalt de korte haren er gemakkelijk uit. Je kunt ook een rubber borstel gebruiken. Tranende ogen komen vaak voor, deze dien je schoon te maken. Houd de nagels kort en uiteraard controleer je de oren met enige regelmaat.
Erfelijke aandoeningen
HD komt helaas bij de boxer vaak voor. Ook met knieproblemen, gescheurde kruisbanden, is de Boxer bekend, het Boxerknietje. Laat elk bultje door een dierenarts bekijken, want kanker komt vaak voor. Degeneratieve myelopathie komt heel vaak voor en de geboorte van de Boxer is zeer moeilijk. De boxer staat zelfs in de top 10 van zieke honen van rashondenwijzer.nl. Bekijk hier alle aandoeningen.
De kwijlende boxer
Voorkom kwijlen door de hond eten te geven in zijn voerbak. Laat de hond niet mee snoepen. Tijdens de opvoeding moet je daarmee meteen beginnen. Maak geen enkele uitzondering, hoe moeilijk dat vaak is, de hond onthoudt het.
De onstuimige boxer
Door een rustige opvoeding kun je de hond leren om minder onstuimig te zijn. Helemaal voorkomen zal niet lukken: het is en blijft een enthousiaste Boxer en waarschijnlijk vind je dat juist zo leuk aan hem of haar. Wat er van nature in zit……
De speelse boxer
Vriendelijk en speels dat is een korte karakterschets. Het speelse stopt niet als de hond volwassen is, dat gaat heel veel jaren door. Je moet veel tijd en aandacht aan deze hond kunnen geven om hem te geven wat hij nodig heeft.
Spelletjes voor de boxer
Voor deze speelse hond zijn genoeg spelletjes in omloop, of je maakt ze zelf. Je begrijpt dat deze speeltjes tegen een stootje moeten kunnen. Wissel drukke spelletjes af met spelletjes voor de hersens bijvoorbeeld een snuffelkleed, een speurtocht enz.
Trainen met je boxer
Voor de hond gaat er niets boven werken en stoeien met het baasje. Deze hond is bijzonder geschikt voor de volgende cursussen: Gedrags- en gehoorzaamheidscursus, speuren, behendigheid.
Populariteit
Omdat de Boxer zo lief is en voorzichtig omgaat met kinderen is de hond zeer geliefd als huishond. De hond is zeer verdraagzaam. Toch blijft het altijd opletten!
De Boxer als sloper
Wanneer jouw Boxer veel sloopt als jij weg bent, dan heb je een groot probleem! In korte tijd kan hij namelijk veel kapot maken. Het is jouw taak ervoor te zorgen dat de hond voldoende beweging krijgt en uitgedaagd wordt (in positieve zin). Bouw het alleen-zijn rustig op. Een bench kun je gebruiken, maar sluit hem daar niet te lang in op. Voorkom verveling!
Eens fan van de boxer, altijd een boxer in huis
Als jij zelf actief bent, dan kun je deze hond een prettig hondenleven bezorgen. En ook jijzelf zult genieten van het samenwerken, samen ondernemen en samenspelen met deze intelligente hond. Verliefd op dit ras en je wilt niet meer zonder.