De basset hound is een opvallende verschijning. Grote oren, een droevige blik en een lang lijf gecombineerd met korte pootjes. Niet zo gek dat veel mensen helemaal gek zijn van dit ras. Het zijn echte karakters die behoorlijk eigenwijs kunnen zijn, maar tegelijkertijd zijn het vriendelijke, sociale familiehonden. En ondanks hun ietwat trieste blik zijn basset hounds van nature eigenlijk hele vrolijke, enthousiaste dieren. Wil je meer weten over dit hondenras? We hebben de leukste weetjes over de basset hound voor je op een rijtje gezet!
Een Brit met Franse roots
De basset hound is een Engelsman met een Franse voorgeschiedenis. Dit wordt al een beetje verraden door zijn naam, want ‘bas’ betekent ‘laag’ in het Frans. Waarschijnlijk is het ras ontstaan door de Franse basset d’Artois te kruisen met een bloedhond. Later, toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de populatie basset hounds sterk werd uitgedund, werden er ook nog Franse bassets artésien-Normand in de mix gestopt. Over het algemeen geldt dat de Franse basset wat strakker in zijn vel zit en iets hoger op de poten staat.
Uiterlijke kenmerken van de basset hound
De enorme oren vallen als eerste op als je naar een basset hound kijkt. Ze zijn zo groot en lang, dat ze soms tijdens het wandelen over de grond slepen en puppies willen nog weleens over hun eigen oren struikelen. De schofthoogte van de bassethond is maximaal 38 centimeter. Reuen wegen tussen de 23 en 36 kilogram, terwijl teefjes een gewicht tussen de 20 en 30 kilo hebben. Deze honden hebben een kortharige vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Meestal heeft de vacht van de basset hound twee of drie kleuren: bruin, wit en/of zwart. Andere opvallende kenmerken: de losse huid, de korte poten en het lange lijf.
Veel last van erfelijke aandoeningen
De uiterlijke kenmerken die de basset hound zo aandoenlijk maken, kennen helaas ook een keerzijde. Door hun korte poten krijgen ze bijvoorbeeld vaak last van heup- en/of elleboogdysplasie en door hun lange rug lopen ze het risico op een hernia. De huidplooien rondom de ogen zorgen er soms voor dat de oogleden naar binnen of buiten omkrullen, waardoor de basset last krijgt van oogontstekingen. En ook de lange hangoren zijn gevoelig voor (chronische) oorinfecties. Mocht je van plan zijn om een bassethond aan te schaffen, doe dit dan altijd bij een erkende fokker die er geen extreme richtlijnen met betrekking tot de uiterlijke kenmerken op nahoudt. Let er bij een basset altijd op dat hij voldoende beweging en de juiste hoeveelheid en soort voeding krijgt, zodat hij niet te zwaar wordt. En traplopen is vanwege zijn gevoelige rug uit den boze. Til de hond altijd op als er een trap op jullie pad komt.
Eigen willetje
Sommigen noemen de basset hound wel het meest eigenwijze ras ter wereld. Het opvoeden van een pup kan daarom best een uitdaging zijn! Consequent zijn is belangrijk, maar hou het wel speels. Pups van dit ras reageren niet goed op dwang of een strenge stem. De kans is groot dat ze dan precies het tegenovergestelde gaan doen van wat je wilt. Bassethonden zijn intelligent en echte doorzetters. Wat ze in hun kop hebben, hebben ze niet in hun kont, zullen we maar zeggen. En probeer die sprekende hondenogen maar eens te weerstaan… Overigens zijn basset hounds graag in de buurt van mensen, maar zijn het niet de grootste knuffelaars. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
Een uitstekende speurneus
Basset Hounds werden vroeger gebruikt voor de jacht op konijnen en hazen. Zijn speurneus die zich dicht bij de grond bevind, werd ingezet om het aangeschoten wild op te sporen. Deze honden hebben dan ook een behoorlijk uithoudingsvermogen, zolang ze maar in hun eigen tempo mogen lopen. De compacte bouw van de bassethond was bij de jacht een voordeel, want met zijn korte pootjes kon hij makkelijk door het struikgewas manoeuvreren. Tijdens het wandelen kan het jachtinstinct van de basset hound ineens weer de kop opsteken, zodra hij een spoor oppikt. In gebieden waar veel wilde dieren rondlopen, kun je jouw basset dus maar het beste aan de lijn houden.
Alleen is ook maar alleen
De sociale basset hound is niet graag alleen thuis. Hij uit zijn ongenoegen door te blaffen, of door te plassen in huis. Niet omdat hij nu zo nodig moet, maar gewoon om te laten zien dat hij het echt niet tof vindt om alleen thuis te zijn.
Beroemde baasjes
Er zijn heel wat beroemdheden die hun hart verpand hebben aan een basset hound. Zo had Elvis Presley een basset die Sherlock heette en is ook Brigitte Bardot verknocht aan het ras. Andere beroemde basset hound baasjes: Ron Wood (gitarist The Rolling Stones) en acteurs George Clooney en Clint Eastwoord.
Bekend van tv
In het verleden figureerden basset hounds in vele televisieseries en films. Zo was de rechterhand van speurneus Colombo een basset hound genaamd ‘Dog’ (echte naam: Henry) en maakte de pratende basset hound Cleo in de jaren ’50 van de vorige eeuw furore in The People’s Choice. Burt Reynolds koos hoogstpersoonlijk hond Fred uit voor de Smokey and the Bandit films, vanwege zijn eigenwijze karakter en ook in de televisieserie The Dukes of Hazzard komt een basset voor. Wil je even lachen? Kijk dan naar de sketch van Andre van Duin als meneer Wijdbeens. Martin Gaus probeert meneer Wijdbeens uit te leggen hoe hij om moet gaan met een basset hound als hulphond, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan…