Enge vechtershonden? Welnee! De pitbull heeft niet de allerbeste reputatie. De meeste mensen kiezen toch voor een labrador of een golden retriever als ze een hond willen waar ze lekker mee kunnen knuffelen. Maar deze reputatie is zeker niet terecht! Lees deze feitjes en kom mee te weten over het kleine hartje van de Amerikaanse pitbullterriër!

Van origine zijn ze gefokt als vechtershonden

vechthond

De pitbull is ontstaan in Engeland, toen een bulldog samen met een ander ras (waarschijnlijk de witte Engelse terriër) werd samengebracht om sterke, gespierde honden te fokken voor vechten. Hondengevechten zijn al eeuwen populair in Groot-Brittannië, vanaf de dertiende eeuw werden honden al ingezet om te vechten tegen stieren of beren. Vanaf de negentiende eeuw werden deze gevechten illegaal, en werden pitbulls daarom ingezet om tegen elkaar te vechten.

Komt daar die slechte reputatie dan vandaan?

reputatie
foto: HorraxC / wikicommons

Ja. Ze werden gefokt als hele sterke honden, waardoor ze er eng en gevaarlijk uit kunnen zien. In bepaalde delen in Amerika en in sommige landen is de Amerikaanse pitbull zelfs een verboden ras! Maar dit is niet altijd helemaal terecht, waardoor sommige plekken op de wereld opnieuw in discussie zijn getreden over het toestaan van het ras.

Hoe zit het dan met de Amerikaanse pitbullterriër?

soort of ras

Pitbull is een soort hond, terwijl de Amerikaanse pitbullterriër een ras is. Dit onderscheid is belangrijk voor het begrip. Zo zijn er meerdere rassen die onder de parapluterm ‘pitbull’ vallen, maar wel elk hun eigen karakteristieken en persoonlijke trekjes hebben.

En dat verbod, waar je het net over had?

verbod

Helaas is de Amerikaanse pitbullterriër geen geaccepteerd ras. De AKC (American Kennel Club) erkent het ras niet, maar erkent wel een ander ras: de Staffordshire terriër. Dit ras komt nagenoeg overeen met de Amerikaanse pitbull, en heeft alleen een andere naam gekregen zodat mensen de associatie met het gewelddadige verleden minder zouden hebben.

Naamsveranderingen?

namen

Ja, het ras heeft door de eeuwen heen vele namen gekend. Er is bijvoorbeeld al een poging gedaan door San Francisco om het ras voortaan de St. Francis terriërs te noemen, en zelfs een poging door New York om ze voortaan New Yorkies te noemen! Alles om ervoor te zorgen dat het gewelddadige verleden van de pitbull vergeten zou worden. Tot nu toe zijn alle plannen om een andere naam in te voeren helaas een flop gebleken.

Zijn ze ooit populair geweest dan?

De publieke mening over het ras is erg wisselvallig en verandert dan ook met de jaren. Er is een tijd geweest dat pitbulls in Amerika ontzettend populair waren, zo populair dat ze zelfs als de ultieme gezinshond werden gezien! Er zijn dan ook wat beroemde voorbeelden van pitbulls die geliefd waren in heel Amerika.

Oke, maar wie vind pitbulls nu dan leuk?

snoop dogg

Een bekende fan van pitbulls is Snoop Dogg. Hij heeft ooit zelfs 20 pitbulls in zijn bezit gehad! Zo zie je maar weer dat ze bij sommige mensen nog steeds populair zijn!

Ja, oke, dat is Snoop Dogg…

sophie

Nou, de fotografe Sophie Gamand heeft een zeer aantrekkelijke portretreeks van pitbulls geschoten, waarop de hondjes zijn afgebeeld met bloemenkransen. Neem een kijkje en vertel me dan of je ze nog kunt weerstaan!

Heb je nog meer voorbeelden waar pitbulls leuk worden afgebeeld?

leger

Het leger heeft ze zelfs gebruikt als mascotte! Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het gebruikelijk om posters te verspreiden waarop verschillende rassen verschillende landen moesten afbeelden. Voor Amerika was dit de pitbull. Ze werden gekozen als perfecte mascotte omdat het trouwe, dappere en vastbesloten honden zijn. Nog een leuk feitje: er is zelfs een band waar de pitbull de lead zanger was! Caninus, een grindcore band, had twee vrouwelijke pitbulls die ‘zongen’ door te blaffen.

Dus, eigenlijk zijn het best leuke honden?

lief
foto: Ildar Sagdejev / wikicommons

Ondanks hun slechte reputatie zijn pitbulls van nature niet agressief. Als ze goed worden opgevoed en getraind, kunnen het de liefste honden zijn die je ooit hebt ontmoet!

Belangrijk om te beseffen is ook dat veel hondenrassen van origine zijn gefokt voor de jacht, voor vechten of voor andere bloeddorstige bezigheden. Dit zegt niet zo veel over hoe het ras nu is. Als pitbulls worden gekocht om ze op te voeden als agressieve vechtershonden, dan krijgen ze een slechte reputatie. Maar met genoeg liefde en aandacht, heb je er een maatje voor het leven bij. Zo zie je maar weer, nurture is belangrijker dan nature!