De mopshond (ook wel bekend als de “Pug”) bestaat al meer dan 2.500 jaar. dit kleine hondjes staat bekend als vriendelijk, vrolijk, goed met kinderen en andere honden.

1. Mopshonden zijn een oude ras.

oud ras

De stamboom van deze honden strekken tot heel ver terug, tot zelfs 400 jaar v.Chr. Al is hun geschiedenis nog een beetje vaag, geloven de meeste mensen dat deze ras is ontstaan in China en dat ze toen ‘lo-sze’ werden genoemd. boeddhistische monniken hielden deze hondjes als huisdieren in hun Tibetaanse kloosters.

2. Ze werden koninklijk behandeld.

koninklijk 2

Chinezen keizers hielden de mopshondjes als een schoothondje en gaven ze al het luxe van een koninklijk leven. Soms kregen deze vertroetelde schoothondjes zelfs een eigen mini paleis en bewakers.

3. Een groep van deze mopshonden worden ook wel een ‘Grumble’ genoemd.

‘To grumble’ betekent mopperen. In het Engels wordt een groep mopshonden ook wel een “Grumle” genoemd. Vandaar ook de Nederlandse naam mopshond.

4. De mopshonden zijn het officiële ras van de Oranjes

In 1572 voerden de Nederlanders een langdurige strijd tegen de Spanjaarden, de 80-jarige oorlog. De prins van Oranje, Willem de Zwijger, leidde de Nederlandse troepen in het gevecht. Volgens een Nederlandse legende lag de prins een keer te slapen in zijn tent terwijl Spaanse vijanden buiten klaar stonden om hem te vermoorden. Gelukkig was zijn mopshond, Pompey, er ook, die begon wild te blaffen en sprong op zijn baasje. Dit zorgde ervoor dat Willem wakker werd en op tijd kon ontsnappen. Deze daad van de mopshond zorgde ervoor dat deze ras gezien werd als het officiële ras van het Huis van Oranje.

5. De perfecte staart van een mopshondje heeft twee krullen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
foto: Berko / wikicommons

Mopshonden staan bekend om hun gekrulde staart die omhoog krult richting hun lichaam. Volgens de AKS (Amerikaanse Kennel Club) heeft de perfecte staart van een mopshond twee krullen.

6. Er is een mopshond met een MBA

In 2009 behaalde Chester Ludlow, een mopshond, een online diploma van Rochville universiteit. Hij schreef zich in via de website en betaalde $500 voor zijn toelating. Een week later krijg hij zijn cijferlijst en diploma. Ongeacht het feit dat hij geen ene les had bijgewoond kreeg hij een 3.19 en een A in financiën. Chester is waarschijnlijk de eerste hond die een certificaat heeft gehaald.

Uiteraard was het een stunt, namelijk van de website, GetEducated.com. Deze website helpt studenten te beschermen tegen oplichters van online colleges. Nu Chester een diploma heeft, verwachten we niet dat hij snel werk zal vinden (tenzij het acteren is in een schattige reclame).

7. Er was een geheime organisatie vernoemd naar deze ras

order of the pug

Rond 1740 was er een Rooms-Katholieke geheime groep gevormd die zichzelf de orde van de mopshonden noemden (order of the pug). De paus verbood de Katholieken om zichzelf aan te sluiten bij de vrijmetselaars, dus vormde ze zelf een groep. Ze kozen de mopshond als symbool omdat de honden bekend staan om hun loyaliteit en betrouwbaarheid.
Om lid te worden moest je de kont van de “Grote Mopshond” kussen onder zijn staart. We kunnen gelukkig vermelden dat het ging om een standbeeld gemaakt was van porselein. Nog een paar andere rare gewoontes van de Mops-orde: hondenriemen dragen, hard op blaffen en op de deur krabben, in plaats van kloppen.
Dit was waarschijnlijk niet iets was de paus had verwacht met het verbieden van het lid worden van de vrijmetselaars. Als gevolg werd deze rare nieuwe groep ook verbannen.

8. De mopshond van Josephine Bonaparte had het goed

konlinklijk

De vrouw van Napoleon had een mopshond genaamd Fortuné, ze hield zoveel van het hondje dat ze het niet toe stond om ergens te slapen behalve in haar eigen bed. Er gaan geruchten dat toen Napoleon voor de eerste keer met zijn vrouw naar bed ging, het hondje in zijn been had gebeten.

9. Hun korte neuzen kunnen problemen veroorzaken.

korte neus
foto: existentist / flickr

Mopshonden zijn brachycefaal, dat betekent dat de neus verder naar binnen zit dan bij andere honden. Dit geeft ze een schattig gezicht maar zorgt soms wel voor ademhalingsproblemen. Hun gezichtsstructuur zorgt ervoor dat het moeilijk is om lang en diep te ademen, dit zorgt voor het hijgende geluid wanneer een mopshond aan het rennen is.

10. Mopshonden zijn gefokt als gezelschapsdier

Mopshonden zijn geweldige huisdieren, dit is omdat ze hun personaliteit gemakkelijk kunnen aanpassen aan hun omgeving. Het maakt niet uit of je liever binnen zit of lekker buiten, dit hondje heeft zin in alles. Alle honden zijn ooit gefokt met een doel, het doel van de mopshond is om de mens zijn beste vriend te zijn!