Top 10 Gezinshonden (kindvriendelijke honden)

Hoewel Lassie en Lady en de Vagebond geweldig zijn om te kijken, vormen ze misschien niet de beste informatiebron voor het kiezen van een gezinshond. Zoek je een hond die goed kan omgaan met kinderen, dan kun je beter kijken naar het karakter, het temperament en het energieniveau van een hond – en die moeten allemaal passen bij de familie leefstijl. Onthoud altijd dat je de hond van tevoren moet ontmoeten, en vraag de fokker of opvangmedewerker alles wat je maar wilt voor je zo’n belangrijke beslissing maakt. En dan nu, zonder verdere inleiding, 10 kindvriendelijke hondenrassen.

BELANGRIJK: In principe kan bijna ieder hondenras samenwonen met kinderen, mits goed gesocialiseerd! Echter, er kan niet ontkent worden dat een Rottweiler of een Pitbul meer schade kan aandoen mocht het toch fout gaan dan bijvoorbeeld een Beagle. Laat zeker bij de reacties weten hoe jou hond het doet met de kinderen!

10. De Buldog

Frnase Bulldog
foto: Cristorresfer / Wikicommons

De Buldog heeft een stevige bouw die perfect is voor kinderen die van stoeien houden. Hij zal echter geen prijzen winnen voor zijn energielevel. Een terughoudende, vriendelijke en loyale hond die ook goed overweg kan met andere huisdieren en honden. De Buldog kan zowel in een klein appartement als in een grote villa prima leven. Er zijn meerdere varianten van de Buldog, onder andere de Engelse, Franse en Amerikaans. Vooral de eerste twee kleine honden zijn populair bij gezinnen.

9. De Beagle

Beagle
foto: Groppe / Wikicommons

Hoewel je Beagle waarschijnlijk geen vogel met de naam Woodstock als beste vriend heeft, kun je hem (of haar) uiteraard wel Snoopy noemen. Dit ras, dat oorspronkelijk voor de jacht gehouden werd, past goed in gezinnen met actieve kinderen, aangezien deze honden stevig gebouwd zijn en nooit te moe zijn om aan een spelletje mee te doen. Slim, vriendelijk en blij als ze zijn, kunnen Beagles doorgaans ook prima overweg met andere huisdieren (afgezien van wat plagerijen af en toe). Ze verharen wel, en moeten regelmatig geborsteld en gewassen worden.


8. De Bulterriër

Bulterriër
foto: Molenaar / Wikicommons

De Bulterriër staat ten onrechte bekend als een agressief ras – in feite werd deze hond zelfs gefokt als gezelschapsdier. Hij is vriendelijk en liefdevol tegenover zowel volwassenen als kinderen. Deze goedgebouwde hond heeft ook een hoge pijndrempel, wat hem perfect maakt voor onstuimige kinderen die nog aan het leren zijn om goed met honden om te gaan.
De Bulterriër kan flink energiek zijn en heeft veel speeltijd nodig. Hij is daarom de perfecte hond voor een grote familie. Een Bulterriër zal je affectie beantwoorden door erg beschermend te zijn tegenover je kinderen.

7. De Border Collie

Border Collie
foto: Grimmauprès / Wikicommons

Dit is de hond die Lassie beroemd maakte. Collies vormen een vriendelijk en voorspelbaar ras, houdt van mensen en eenvoudig te trainen is – perfect voor gezinnen met weinig hondenervaring. Collies zijn dol op kinderen en behagen en beschermen hun eigenaars graag.
Hoewel dit ras doorgaans zeer mild van temperament is, werd het oorspronkelijk als een herdershond gefokt. Het gevolg is dat de Collie kan proberen je kinderen te gaan ‘hoeden’. Dit is in het begin misschien grappig, maar het is toch het beste om het kinderhoeden te ontmoedigen (hoe handig het misschien ook kan zijn). Het lange haar van de Collie maakt regelmatige verzorging noodzakelijk, om de vacht in goede conditie te houden.

6. De Newfoundlander

Newfoundland
foto: DanDee Shots / Flickr

De Newfoundlander heeft niet voor niets de bijnaam “de babysitter onder de honden” gekregen: dit ras is dol op kinderen en is erg beschermend. Door zijn vriendelijkheid en geduld zou je hem de Moeder Teresa van de honden kunnen noemen. Jong en oud zullen snel verliefd worden op deze geweldig lieve, grote hond.
De Newfoundland past het best bij een grote familie met veel open ruimte. En hoewel hij relatief veel kwijlt en verhaart, wordt hij niet gezien als een geschikte hond voor in de tuin. Dit ras is liever binnen met de familie – dat kun je je ongetwijfeld voorstellen! De Newfoundlander is ook een geweldige zwemmer en kan in noodgevallen levens redden.


5. De Vizsla

vizsla
foto: Scott Meister / Wikicommons

Goede kans dat je nog niet eerder van deze jachthond gehoord hebt, maar vanwege zijn behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging is dit een van de beste honden voor actieve en energieke gezinnen met oudere kinderen. De Vizsla heeft een levendig maar goedaardig karakter; hij is loyaal en aanhankelijk. Daarnaast is hij gehoorzaam, zelfverzekerd en intelligent, vormt hij een diepe band met zijn gezin en leert hij snel nieuwe trucs. Het beste is misschien wel dat de Viszla nauwelijks een ‘hondengeur’ om zich heen heeft.

4. Ierse Setter

Ierse Setter
foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez / Wikicommons

Met zijn bekende rode vacht is de Ierse Setter een speelse, energieke en menslievende hond die graag met kinderen speelt. Deze hond heeft flink wat beweging nodig en gaat goed samen met energieke kinderen. Als slimme en trainbare metgezel is de Ierse Setter perfect voor mensen met een tuin.

3. De Poedel

Poedel
foto: Mariofan13 / Wikicommons

De Poedel, dat door eigenaars vaak op curieuze manieren wordt gekapt, is erg slim en vriendelijk. Poedels zijn ook geweldig voor kinderen met allergieën, omdat ze heel weinig verharen; regelmatige vachtverzorging is echter wel vereist. Dit is een trotse en elegante hond die zowel zorgzaam als loyaal is. De Poedel is zelden geïrriteerd of verveeld. Dat, samen met zijn goede karakter, vriendelijkheid en geduld, maakt hem een perfecte speelkameraad voor een kind.

2 Labrador Retriever

Labradors

Dit is een van de populairste hondenrassen in de wereld, en niet zonder reden – de Labrador Retriever is speels, geduldig, liefhebbend, beschermend en betrouwbaar. In feite worden zijn zachte persoonlijkheid en intelligentie alleen geëvenaard door zijn schoonheid. Wat betekent dat voor jou? Een perfect gezinshond.

1 De Golden Retriever

Golden-Retriever

De Golden Retriever is iets kleiner dan de Labrador, en is een zelfverzekerde, slimme, vriendelijke en loyale hond. Noch agressief, noch verlegen, en extreem geduldig, wat ideaal is voor kinderen. Hoewel hij veel beweging nodig heeft (anders worden ze snel te dik!), is dat niet moeilijk te regelen dankzij zijn liefde voor spelen.

Nu je wat meer informatie hebt over kindvriendelijke honden, zou het wat eenvoudiger moeten zijn om er één te kiezen die bij jouw huis en gezin past. En onthoud: verfijnde, kleine hondjes zijn vaak niet de beste keuze voor kinderen. Denk er daarnaast aan dat een vuilnisbakkenras uit het asiel vaak ook een geweldige optie kan zijn, aangezien deze honden vaak tammer en kalmer zijn. Probleem kan wel zijn dat je niet de volledige geschiedenis van de hond kent. Veel succes, en kijk ook eens naar deze tips voor het mee naar huis nemen van een nieuwe hond!


Comments(40)

 1. 13 oktober 2015
  • 28 oktober 2015
  • 2 december 2015
   • 23 april 2016
    • 11 juli 2016
    • 17 juli 2016
     • 17 augustus 2016
     • 17 augustus 2016
    • 13 december 2016
   • 8 januari 2017
  • 7 mei 2016
   • 13 december 2016
   • 28 januari 2018
 2. 23 oktober 2015
 3. 9 november 2015
 4. 7 mei 2016
 5. 11 mei 2016
  • 23 augustus 2017
 6. 28 mei 2016
 7. 17 juli 2016
 8. 17 augustus 2016
 9. 21 augustus 2016
 10. 22 augustus 2016
  • 5 juni 2017
 11. 30 augustus 2016
 12. 12 september 2016
 13. 4 januari 2017
  • 17 februari 2018
 14. 5 maart 2017
  • 23 augustus 2017
 15. 1 juni 2017
 16. 5 juni 2017
  • 5 juni 2017
  • 23 augustus 2017
 17. 3 september 2017
 18. 10 september 2017
 19. 27 februari 2018
 20. 7 maart 2018
  • 7 maart 2018
 21. 21 april 2018

Leave a Comment