Top 10 Gezinshonden (kindvriendelijke honden)

Hoewel Lassie en Lady en de Vagebond geweldig zijn om te kijken, vormen ze misschien niet de beste informatiebron voor het kiezen van een gezinshond. Zoek je een hond die goed kan omgaan met kinderen, dan kun je beter kijken naar het karakter, het temperament en het energieniveau van een hond – en die moeten allemaal passen bij de familie leefstijl. Onthoud altijd dat je de hond van tevoren moet ontmoeten, en vraag de fokker of opvangmedewerker alles wat je maar wilt voor je zo’n belangrijke beslissing maakt. En dan nu, zonder verdere inleiding, 10 kindvriendelijke hondenrassen.

BELANGRIJK: In principe kan bijna ieder hondenras samenwonen met kinderen, mits goed gesocialiseerd! Echter, er kan niet ontkent worden dat een Rottweiler of een Pitbul meer schade kan aandoen mocht het toch fout gaan dan bijvoorbeeld een Beagle. Laat zeker bij de reacties weten hoe jou hond het doet met de kinderen!

10. De Buldog

Frnase Bulldog
foto: Cristorresfer / Wikicommons

De Buldog heeft een stevige bouw die perfect is voor kinderen die van stoeien houden. Hij zal echter geen prijzen winnen voor zijn energielevel. Een terughoudende, vriendelijke en loyale hond die ook goed overweg kan met andere huisdieren en honden. De Buldog kan zowel in een klein appartement als in een grote villa prima leven. Er zijn meerdere varianten van de Buldog, onder andere de Engelse, Franse en Amerikaans. Vooral de eerste twee kleine honden zijn populair bij gezinnen.

9. De Beagle

Beagle
foto: Groppe / Wikicommons
Hoewel je Beagle waarschijnlijk geen vogel met de naam Woodstock als beste vriend heeft, kun je hem (of haar) uiteraard wel Snoopy noemen. Dit ras, dat oorspronkelijk voor de jacht gehouden werd, past goed in gezinnen met actieve kinderen, aangezien deze honden stevig gebouwd zijn en nooit te moe zijn om aan een spelletje mee te doen. Slim, vriendelijk en blij als ze zijn, kunnen Beagles doorgaans ook prima overweg met andere huisdieren (afgezien van wat plagerijen af en toe). Ze verharen wel, en moeten regelmatig geborsteld en gewassen worden.

8. De Bulterriër

Bulterriër
foto: Molenaar / Wikicommons

De Bulterriër staat ten onrechte bekend als een agressief ras – in feite werd deze hond zelfs gefokt als gezelschapsdier. Hij is vriendelijk en liefdevol tegenover zowel volwassenen als kinderen. Deze goedgebouwde hond heeft ook een hoge pijndrempel, wat hem perfect maakt voor onstuimige kinderen die nog aan het leren zijn om goed met honden om te gaan.
De Bulterriër kan flink energiek zijn en heeft veel speeltijd nodig. Hij is daarom de perfecte hond voor een grote familie. Een Bulterriër zal je affectie beantwoorden door erg beschermend te zijn tegenover je kinderen.

7. De Border Collie

Border Collie
foto: Grimmauprès / Wikicommons

Dit is de hond die Lassie beroemd maakte. Collies vormen een vriendelijk en voorspelbaar ras, houdt van mensen en eenvoudig te trainen is – perfect voor gezinnen met weinig hondenervaring. Collies zijn dol op kinderen en behagen en beschermen hun eigenaars graag.
Hoewel dit ras doorgaans zeer mild van temperament is, werd het oorspronkelijk als een herdershond gefokt. Het gevolg is dat de Collie kan proberen je kinderen te gaan ‘hoeden’. Dit is in het begin misschien grappig, maar het is toch het beste om het kinderhoeden te ontmoedigen (hoe handig het misschien ook kan zijn). Het lange haar van de Collie maakt regelmatige verzorging noodzakelijk, om de vacht in goede conditie te houden.

6. De Newfoundlander

Newfoundland
foto: DanDee Shots / Flickr

De Newfoundlander heeft niet voor niets de bijnaam “de babysitter onder de honden” gekregen: dit ras is dol op kinderen en is erg beschermend. Door zijn vriendelijkheid en geduld zou je hem de Moeder Teresa van de honden kunnen noemen. Jong en oud zullen snel verliefd worden op deze geweldig lieve, grote hond.
De Newfoundland past het best bij een grote familie met veel open ruimte. En hoewel hij relatief veel kwijlt en verhaart, wordt hij niet gezien als een geschikte hond voor in de tuin. Dit ras is liever binnen met de familie – dat kun je je ongetwijfeld voorstellen! De Newfoundlander is ook een geweldige zwemmer en kan in noodgevallen levens redden.Ook Leuk

Brievenbus? Nergens voor nodig!
Hond Helpt Handje Met Sneeuwschuiven
5 Super Snelle Hondenrassen
Doktertje Spelen Met De Hond
Beagle Doet Marilyn Monroe Na
11 Leuke Weetjes over Yorkshire Terriërs

34 reacties op “Top 10 Gezinshonden (kindvriendelijke honden)”

 1. trainer zegt:

  Ik vind het een rare opmerking bij de Border collie dat die Lassie genoemd werd, Lassie was namelijk een schotse collie. Ook de opmerking “geschikt voor mensen met weinig ervaring” klopt zeker niet. Een bordercollie is een echte werk hond en heeft erg veel nodig om zijn energie kwijt te kunnen.

  • Anoniem zegt:

   Helemaal met trainer eens! Slechte informatie voor mensen zonder honden kennis

  • bella zegt:

   goeiedag,
   Ik zie dat u wat meer van honden weet,mag ik dan zo brutaal zijn om u wat te vragen.
   Mijn kinderen willen graag een hond.Nu weet ik niet waar ik moet beginnen en wat ik allemaal moet overwegen.
   Wij wonen 2 hoog en hebben trappen,mijn jongste is bijna 3 jaar,welke hond zou er nu bij ons passen (en natuurlijk graag een betrouwbaar ras en kindvriendelijk ras).

   alvast bedankt!

   • yara zegt:

    ik zou voor een volwassen opgevoede rustige lieve golden retriever gaan, rustige hond, perfect met kinderen. u moet geen hond nemen als u het niet wil. het is geen speelgoed! daarom zou ik een opgevoede volwassen hond nemen, die hapt niet zomaar naar uw kinderen. Een puppy kan ook wel, maar daar moet je dag en nacht mee bezig zijn. Een hond is in het begin wel schattig zo´n puppy, maar na een jaar heb je een groot beest die je kinderen dan misschien niet meer leuk vinden. Vertel tegen je kinderen de nadelen van een hond, hij wil door de regen niet alleen maar in de tuin staan maar een wandeling maken. Willen de kinderen dat en heeft u er tijd voor? Een toller is ook een leuke hond, als u een wat kleiner hondje wil met korthaar zal ik voor de vrolijke beagle gaan!
    Ook kunt u gaan voor een kruising, zelf heb ik daar eentje van, ook leuk!
    Ik heb veel ervaring met honden, dus zou ik zoiezo niet voor een pit bull, rotweiler, herdershond, dalmatier, dobermann gaan. terriers zijn ook leuk, maar niet de makkelijkste in de opvoeding.

    succes met het beslissen of u een hond neemt en welk ras!

    • peter van den bemt zegt:

     Ik kan me goed vinden in de adviezen van Yara. De rassen die ze aanraadt, zijn ok. Die zijn in beginsel een stuk makkelijker met kinderen dan die ze afraadt. Er zijn nou eenmaal rassen die een consequentere opvoeding nodighebben en waarbij het heel duidelijk moet zijn dat iedereen in het gezin boven de hond staat. Nou, eigenlijk heeft iedere hond een consequente opvoeding nodig, maar niet bij iedere hond is dat even erg als dat niet gebeurt. Ik zou niet de adviezen van de redactie van deze website opvolgen, want die kloppen regelmatig niet. Kijk naar de reacties, daar heb je wel wat aan. Belangrijk bij het opvoeden van een hond, behalve wat ik eerder gezegd heb: een hond moet het ALTIJD leuk vinden om naar je toe te komen. Regelmatig zie je bazen de hond op hun falie geven als ze bij hun zijn gekomen, voor iets dat ze DAARVOOR gedaan hebben. De hond legt die relatie niet. Die voelt dat hij gestraft wordt voor het feit dat hij bij zijn baas komt. En zal dus niet graag meer willen komen, als de baas dat blijft doen. Als je onervaren bent, is een training te adviseren. Voor jou. Dan gaat het met de hond ook goed.

    • joa zegt:

     Beagles zijn idd heel lief voor kinderen, maar erg druk en eten alles wat los en vast zit. Altijd opletten als er iets op tafel staat of als de kinderen een ijsje of wat dan ook eten.

     • Frency zegt:

      Whippets (windhonden) zijn super lieve honden bijzonder goed met kinderen hebben een zacht karakter en zijn lief rustig in huis. Als ze buiten los zijn rennen ze graag het ras kan over het algemeen goed met andere honden.

     • Frency zegt:

      Whippets (windhonden) zijn super lieve honden bijzonder goed met kinderen hebben een zacht karakter en zijn lief rustig in huis. Als ze buiten los zijn rennen ze graag het ras kan over het algemeen goed met andere honden. Ze zijn zo lief ik ben er mee opgegroeid en we hebben nu 7 whippets en 1 afgaanse windhond.

    • Monique zegt:

     Op twee hoog is het niet handig om een grote hond te nemen. Het is niet echt goed voor een hond om te traplopen. Vooral jonge en oude honden kunnen daar problemen mee hebben. Daarbij: een pup twee trappen op-en-af sjouwen gaat nog, maar je moet wel behoorlijke spierballen hebben als je dat met een New Foundlander wil doen. Honden: ‘boomer’, havanezer (bichon), kerry blue, markiesje, schnauzer.

   • Harmke zegt:

    wij thuis hebben een Franse basset. Dat lijkt op een kruising tussen een beagle en een Engelse basset. Het heeft dezelfde kleuren als een beagle en lijkt voor de rest veel op een Engelse basset alleen is de Franse basset wat slanker. Een Franse basset is heel lief, speels en betrouwbaar

  • Amy zegt:

   Hoe kun je zorgen dat een bulteriër een rustige hond word ?

   • Monique zegt:

    Als eerste: door dingen met de hond te doen. Uitlaten, balletje gooien, trekspelletjes. Het is belangrijk dat de hond zijn beweging krijgt, maar ook verschillende dingen te doen krijgt. Alleen maar aan de fiets, of alleen maar een trekspelletje, is niet genoeg (eenzijdig). Een hond moet ook verschillende dingen kunnen doen. Een oud mensje in een tehuis geef je ook geen puzzelboekje om vervolgens te verwachten dat die alleen daar tevreden mee is. Die moet ook naar de Bingo, die wil met andere oude mensjes praten, roddelen enz. Krijgt een hond niet wat die nodig heeft, dan worden ze onrustig, druk en gefrustreerd.

 2. Anoniem zegt:

  hallo waarom zit bij die top 10 de berner sennenhound er niet bij????!!!!!!

 3. roos zegt:

  ik heb een een Viszla, en het is echt een schatje. Ik raad het dan ook echt aan, ik kreeg hem toen ik 8 jaar was en hij heeft nooit naar tegen me gedaan en is altijd trouw aan me geweest. Wel hebben Viszla’s echt hun beweging nodig, als je andere dieren zoals: konijnen of kippen hebt (deze heb ik) Hoeft u niet bang te zijn dat hij zijn jachtinstinct gaat tonen, mijn hond speelt juist met ze hij doet lief tegen ze en doet dus geen vlieg kwaad. Ik heb elk jaar kuikentje en hij gaat hier heel voorzichtig mee om hij likt ze schoon en wilt graag knuffelen. Mijn mening over deViszla het zijn echte schatjes!

 4. Amy zegt:

  Ik heb een kruising wind hond spooky een lief hondje Ik geef je een tip . Kijk Op sphoek voor leuke hondjes kopen .(en redden.)

 5. Patrick zegt:

  Wij hebben een Duitse herder past prima in ons gezin alle bij onze kinderen zijn gek op dat beest en andersom ook dus als je het mij vraag hoorde hij ook zeker in de top 10 ook al hebben ze een slechte naam de herders

 6. Rohna zegt:

  Wij hebben een lieve Franse buldog ze heet Belle ze is vier jaar ze is heel schattig en ook heel mooi Belle is heel trouw aan mij Belle is ook heel. Gehoorzaam en als je Belle ziet dan kan je dag niet meer stuk

 7. Corinne N Provoost zegt:

  Ik vind het toch gek dat onze honden er niet bij staan. Wij hebben een cocker spaniel en ze heeft 4 jaar geleden kleintjes gekregen waarvan we er een gehouden hebben. De moeder ook als kleintje gekocht. We hadden toen 1 kind van 1 jaar en zijn in de 7 jaar naar een gezin met 3 kinderen gegroeid en het zijn echt ontzettend lieve honden en hebben nooit een vlieg kwaad gedaan. Ze zijn niet de beste in kunstjes (ballen pakken en terugbrengen ed), maar ze hebben altijd een goed humeur en dolblij als ze aandacht krijgen. Ze zijn middelmaat, hebben minder beweging nodig dan al die grote honden die ze hier voorstellen en zijn dus ook minder overweldigend voor kleine kinderen. Ik zou het zo adviseren, altijd met het advies natuurlijk dat wat voor hond dan ook, het ligt een groot deel aan opvoeding en omgeving.

 8. Dorothee zegt:

  De mopshonden behoren ook tot de kindvriendelijke honden. Mijn Kids kunnen echt alles bij ze doen. Ze hebben alleen wel veel verzorging nodig qua vacht.

 9. Rachelle Esselman zegt:

  In 1981 begonnen wij als jong stel met een Kuvasz, een hond die niet wordt aangeraden voor beginnelingen. Echt, de liefste en makkelijkste hond die we ooit hebben gehad. Toen hij 1 jaar was werd onze eerste geboren, een dochter. Die hond liep er als een sul omheen te draaien en als ze nietsvermoedend gewoon een pluk hond pakte…hij stond altijd wel in haar buurt, stond hij direct stil en kon ze zich aan hem optrekken om te oefenen met staan…en ja, hij leerde haar lopen. Stapje voor stapje alsof hij het zo geleerd had. Zo leerde zij lopen… Na 2 jaar een zoon erbij, een druktemaker en hier kon hij lekker mee spelen! Na weer 3 jaar weer een zoon. Helaas kan hij Danka niet herinneren, hij was pas 2½ jaar toen wij Danka te rusten moesten leggen. Onze eigen dierenarts gaf hem telkens antibiotica tegen blaasontsteking. Nooit aan zijn oordeel getwijfeld, totdat Danka op een avond ineens niet overeind kon komen…echt zomaar ineens. Een grote zware hond, die normaal direct reageerde op het zinnetje..”Ga je mee uit?” Mijn toenmalige man heeft hem geholpen om overeind te komen. Onze eerste gedachte was natuurlijk HD…en nadat hij die avond alleen maar even wat in de tuin had gedaan en die ochtend weer, besloten we naar de weekenddienst te gaan. Die constateerde tot onze grote ontsteltenis helaas al een ver uitgezaaide prostaatkanker. Zijn bloedbaan en lymfekliersysteem en zo goed als zeker ook al in zijn botten. Met medicatie waaronder zware pijnstilling, zou hij mss nog enkele weken kunnen leven. De vraag was dan alleen, doen we er hem een plezier mee of zouden we gewoon egoïstisch zijn…? Dat laatste wilden we absoluut niet, we wilden ook dat de kinderen zich Danka altijd zouden herinneren aan die grote lieve witte hond. We hebben de 2 oudsten wel gehaald om afscheid te nemen. De jongste lag in het ziekenhuis, ook heel ziek geweest maar wel aan de beterende hand.
  Zo hebben we afscheid van onze grote vriend genomen, die overigens ook door de 2 katten gemist werden. Nooit is er enige ruzie geweest tussen hond en kat. De oudste kat was er ook als eerste, in 1980 dus. Mijn dochter in van ’82. We grapten nog, we doen elk jaar iets… In ’83 kreeg Sheeba kittens en hielden we Snorretje en in ’84 een zoon…Verder…ach, ik weet het niet, de jongste in ’87 en op 25 januari 1990 hebben we Danka laten gaan. In ’91 zijn we gescheiden…..en ik heb in de loop der jaren wel wat honden gehad, 2 Mechelse Herders, prachtige en lieve honden. Alleen geen Danka’s…. Later kreeg ik een Border Collie, die helaas in haar eerste maanden het nodige had meegemaakt, vreselijk lief, dol op kattenhoeden als ik er niet genoeg op lette. Ook mensen bij een boswandeling, ze was dan gewoon bijna in trance, zo gefixeerd, dat je haar echt goed moest roepen! Veel beweging, ja gewoon lekker samen rennen in het park, in de stromende regen of wat later op de avonden in de zomertijd. Toch…de Kuvasz steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit! Met katten, andere honden EN kinderen!

 10. Henny van Aart zegt:

  Als er 1 hond niet mag ontbreken aan deze lijst is het absoluut een boxer. Sla de meeste informatie maar na en komt naar voren dat dit een absolute gezinshond is en uitermate kindvriendelijk.

  • Olivia zegt:

   Beste Henny van Aart ik ben het helemaal eens met u ik heb zelf ee n boxer gehad en inderdaad is het een goeie gezinshond

 11. Luciana zegt:

  Eigenlijk zijn alle honden lief als je ze maar goed opvoed

 12. Kerkhof zegt:

  Ik denk dat het belangrijkste is dat je niet alleen je hond goed moet opvoeden, maar ook je kinderen. Een kind van 3 heeft helemaal nog geen idee wat een hond is. Steeds opletten als ze samen zijn. Vertellen, dit mag je wel of niet doen. Hond optijd rust gunnen van je kind. Voor je hond is een kind een lawaaiige, onberekenbare grijpgraag. Dat wil geen enkele hond.

 13. R.M.Tames zegt:

  De Rottweiler is een pracht hond,
  kan heel goed met kinderen om gaan.
  Als de opvoeding van de baas maar goed is
  ik heb er zelf 3 gehad als boos was op mijn,
  meiden stonden ze alle 3 voor mij
  en voor mijn kleinkinderen waren ze ook de beste
  ze zijn 10-11 en 12 jaar geworden de volgende wordt weer een Rottweiler

 14. A zegt:

  dus even over de bull terrier.
  de honden worden vaak als aggresief beschouwt
  FOUT
  u ziet het nu zelf ze staan in de lijst. op straat steeds mensen die je hoort zegggen opgelet dat is een gevaarlijke hond
  waar gaat dit naartoe!

 15. naomi zegt:

  ik heb een Beagle ik vind een beagle zelf de leukste gezinshond want hij is lekker klein speels lief en hij bijt nooit na die van ons niet het kan soms wel een beetje eigenwijs zijn maar dat is bij iedere hond wel eens zo

 16. Olivia zegt:

  Hoi allemaal!
  Als iemand een goeie hond zoekt die lekker fit is neem dan een hazewindhond. Dit ras is het snelste ras van alle rassen. Deze honden zijn heel knuffelbaar (de Teefjes het meest.) Let er wel op dat deze honden het iets moeilijker van om te luisteren.
  Ik hoop Dat iemand hierdoor van gedachte veranderd

 17. Efdrie zegt:

  Zonder leider van de Roedel (de baas/eigenaar)
  kan elke hond, onberekenbaar zijn!
  E.

 18. helena Warlop zegt:

  ook een golden retriever en labrador zijn geschikt voor kinderen

Geef een reactie