20 Meest Voorkomende Hondenrassen in Nederland

De volgende hondenrassen zijn het populairst in Nederland. Het gaat hier alleen maar om rashonden met een (FCI) stamboom (van niet rashonden zijn geen tellingen bekend). De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland houdt de gegevens bij. We zijn uitgegaan van het aantal nieuwe inschrijvingen in 2014. Dit betekent dus niet per definitie dat er het meeste honden van de volgende rassen lopen, maar dat deze op dit moment het populairst zijn om als puppy in huis te nemen.

1. Labrador Retriever

Labradors

Hoe kan het ook anders dan dat de Labrador de eerste plek bevat in deze lijst. Al jaren lang is dit hondenras zeer populair in Nederland. En heel gek is dat natuurlijk ook niet als je kijkt naar het karakter van de Labrador: lief, hartelijk, geduldig, trouw, slim, en vol liefde voor het hele gezin. Maar ook tegen mensen buiten het gezin is de Labrador vriendelijk, de perfecte gezinshond dus.

2. Duitse Herder

Duitse-Herdershond

Niet alleen in Nederland, maar over bijna de hele wereld een zeer populair hondenras is de eeuwig trouwe Duitse herder. De herder is zeer gehoorzaam, maar ook intelligent, een perfect combinatie om snel dingen te leren. De herder zie je veelal in de buurt van zijn baas (en gezin), hij is onvoorwaardelijk trouw en waaks en kan daarom tegen buitenstaanders soms argwanend zijn. Hiervoor is het zeer belangrijk om de herder vanaf pups af aan goed te socialiseren (is natuurlijk belangrijk bij ieder hondenras).
3. Golden Retriever

Golden-Retriever

Net als de Labrador is ook de Golden Retriever zo’n zeer geschikte hond voor het hele gezin. Gehoorzaam, intelligent en vol liefde voor iedereen. De retrievers zijn ooit gefokt om geschoten wild op te halen, het wild mag niet beschadigd worden door de hond, en hierdoor zijn deze honden (net als alle retrievers) zeer zacht in de bek. Golden Retrievers zijn vaak wat rustiger dan de andere jachthonden, maar dit hangt ook af van de opvoeding en hoeveel er met de hond wordt gedaan.

4. Berner Sennenhond

Berner-sennenhond

Op de vierde plaats in de lijst van populairste hondenrassen staat de grote Berner Sennenhond. De Berner Sennenhond staat te boek als een zeer vriendelijke hond tegen zowel mensen als andere honden, en kan ook goed omgaan met kinderen. De hond is vrij rustig, dus geen hond om uren mee te rennen of fietsen. Van oorsprong is de hond gefokt als waakhond, en dat waakse karakter heeft hij nog steeds. Veel Berner Senners blaffen naar vreemden, maar zijn verder wel vriendelijk.

5. Franse Bulldog

Frnase Bulldog
foto: Cristorresfer / Wikicommons

De eerste kleine hond die we in de lijst tegenkomen is de Franse Bulldog. Hij is stevig en gespierd, heeft een vrij platte en brede snoet en kenmerkend zijn natuurlijk de rechtopstaande oren. Volgens de richtlijnen hoort een Franse Bull tussen de 8 en 14 kilogram te wegen, echter de volwassen mannetjes halen tegenwoordig vaak de 18 kilogram. De Franse variant stamt waarschijnlijk af van de Engelse Bulldog. Deze is waarschijnlijk gekruist met een kleine Franse terriĆ«r (vandaar de rechtopstaande oren). Het ras werd vroeger nog gebruikt in gevechten tegen stieren in grote arena’s. Tegenwoordig is het natuurlijk een echte gezelschapshond. Levendig, vriendelijk, koppig, goed met kinderen, maar kan ook heel waaks zijn. Door hun korte neus hebben veel Franse Bulldoggen last met hun ademhaling. Ook het reguleren van de lichaamstemperatuur kan problemen opleveren. Met warm weer moet je daarom rustig aan doen met dit type hond.Ook Leuk

Hondje ontmoet hondje in de spiegel
Engelse Bulldog kijkt graag TV
Puppy vs. Eendjes
Broederliefde ...
Hond Is Gek Op Tafeltennis
16 Stoere Waakhonden

3 reacties op “20 Meest Voorkomende Hondenrassen in Nederland”

 1. chiara zegt:

  dankuwel dat de cavalier King charles spaniel en de Zwitserse witte herder er ook staat,want het zijn mijn honden.DANKU

 2. Zeg wat je bedoelt zegt:

  “20 Meest Voorkomende Hondenrassen in Nederland”

  “Dit betekent dus niet per definitie dat er het meeste honden van de volgende rassen lopen, maar dat deze op dit moment het populairst zijn om als puppy in huis te nemen.”

  Titels strekken over de inhoud. Irritant als je op zoek bent naar cijfers en feiten over dit onderwerp.

 3. Eveline zegt:

  Klopt het dat er bij de foto van de dwergteckel een gladhaarvariant staat terwijl er ruwhaar bij staat?

Geef een reactie