44 Grote Hondenrassen

Groot, Groter, Grootst! Er staan op internet vele lijstje over de grootste hondenrassen. Maar per ras verschilt het gewicht nogal. Het verschil tussen teefje en reuen is vaak groot, maar ook tussen de reuen onderling bij één hondenras kan het gewicht flink verschillen (net zoals dat bij mensen het geval is). In Amerika kennen ze wel de “Giant dog breeds”, dit zijn de hondenrassen die zwaarder kunnen worden dan 40 kilogram. De lijst bestaat uit 44 rassen.

Akbash

Gewicht reu: 41 – 64 kg
Gewicht teef: 34 – 48 kg

Akbash dog
foto: Teddy Llovet / Flickr

De Akbash is een Turkse hond, op precies te zijn uit West-Turkije, de regio Akbaş. De hond wordt voornamelijk ingezet als Berghond, oftewel om grote kuddes vee te beschermen tegen roofwild en dieven. Maar de Akbash wordt ook af en toe ingezet om te drijven.

Alaska-malamute

Gewicht reu: 39 – 45 kg
Gewicht teef: 34 – 39 kg
Alaska-malamute
foto: SCMW / Wikicommons

De Alaska-malamute is een sledehond. Het ras is vernoemd naar een Eskimostam uit Alaska, de Mahlemuts. Deze stam gebruikt de hond al generaties lang om sleden met zware vrachten te trekken. De Alaska-malamute staat bekend als vriendelijk, intelligent en aanhankelijk, maar is oorspronkelijk wel gefokt om op eigen houtje te overleven. Dit oerinstinct, net als zijn jachtdrift is altijd moeilijk om volledig uit te trainen.

Akita

Gewicht reu: 45 – 79 kg
Gewicht teef: 32 -45 kg

Akita
foto: B@rt / Wikicommons

De Akita is oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Dit type hond is gefokt als jachthond bij de berenjacht. Maar ondertussen is de Akita ook prima te houden als gezinshond of waakhond.

Amerikaanse bulldog

Gewicht reu: 32 – 54 kg
Gewicht teef: 39 – 59 kg

Amerikaanse buldog
foto: Elad1987 / wikicommons

De Amerikaanse bulldog lijkt nog het meeste op de bulldoggen zoals die oorspronkelijk in Engeland leefden en werkten. Deze krachtige honden werden ingezet als waakhond en om het vee te drijven. De Engelse variant van de Bulldog is ondertussen een stuk kleiner en minder atletisch.

Anatolische herder

Gewicht reu: 50 – 65 kg
Gewicht teef: 40 – 55 kg

DCF 1.0

Anatolische herder is afkomstig uit Turkije. Deze hond werd ingezet om ’s zomers en ’s winters buiten bij de kudde te verblijven en daar zelfstandig over te waken.

Dogo Argentino

Gewicht reu: 40 – 45 kg
Gewicht teef: 40 – 43 kg

Dogo Argentino
foto: Christian PInatel de Salvator / Wikicommons

De Dogo Argentino is een Argentijnse hond. Het is een jachthond, maar wordt ook ingezet als waakhond, en kan gehouden worden als huishond.

Armeense Gampr Dog

Gewicht reu: 50 – 60 kg
Gewicht teef: 45 – 55 kg

Armeense Gampr
foto: Gampr1 / Wikicommons

Zoals de naam al doet vermoeden is de Armeense Gampr Dog afkomstig uit Armenië. De hond moet hier veelal zelfstandig werken in de bergen. De Armeense Gampr Dog is gefokt om het vee te beschermen.

Berner sennenhond

Gewicht reu: 39 – 57 kg
Gewicht teef: 36 – 54 kg

Berner sennenhond
foto: Kerstin othello / Wikicommons

Berner sennenhond is een van oorsprong Zwitserse berghond. De naam verwijst dan ook naar de plaats “Bern”. De Berner sennenhond is gefokt als hoeder van vee, trekdier en waakhond. Momenteel is een van de populairste huishonden in Nederland.Ook Leuk

35 Kleine Hondenrassen
Overzicht van alle Retriever Honden
10 Uitgestorven Hondenrassen
11 Leuke Weetjes over Yorkshire Terriërs
10 Leuke Weetjes over de Stoere Duitse Herder
11 IJskoude Weetjes over de Siberische husky

2 reacties op “44 Grote Hondenrassen”

 1. Luc Engels zegt:

  Hallo,
  Kan er mij iemand vertellen waarom men bij sommige rassen de neus altijd maar korter wil terwijl dit niets anders dan nadelen en soms zelfs problemen met zich mee brengt. (Bv. Boxers, mopshond, Franse Buldog, Bullmastiff, e.a.)
  Mvg,
  Luc Engels

  • Koroko zegt:

   Meestal is dit omdat de mensen dit ‘mooi’ vinden. Soms kan er niks aan gedaan worden en is de hond te vaak gefokt om nog makkelijk de neus langer te maken.

Geef een reactie