19 Unieke Hondenrassen die je (te) weinig ziet in Nederland

Labradors. Herders. Jack Russels. Het lijkt wel of de straten ermee geplaveid zijn. Soms is het ook leuk om uniek te zijn, gelukkig bestaan er hondenrassen die niet veel voorkomen. Sommige rassen in ons lijstje werden gekweekt langs de andere kant van de wereld. Anderen hebben dan weer bijzondere talenten zoals truffels zoeken. Ja, daar ben je in je Hollands tuintje natuurlijk niet veel mee. Sommige van de soorten die we nu gaan bespreken, zijn zelfs niet erkend als ‘officieel’ ras door the American Kennel Club.

19. Västgötaspets (Vallhund)

Västgötaspets
TS Eriksson/wikicommons

Deze atletische honden zijn goed af te richten tot spoorzoekers of herder. Deze kleine soort is snel en kent weinig angsten. Ze bestaan in verschillende kleuren en staartlengtes.

18. Bedlington Terriër

Bedlington Terrier
foto: David Owsiany / Wikicommons

Is dit een poedel? Of een lam? Deze bleekgekleurde terriër is een snelle, atletische hond, die gebruikt wordt om mee te racen of ongedierte te vangen. Kan lange afstanden lopen.
17. Finse Spits

Finse Spits

Deze levendige en hardwerkende soort lijkt wat op een vos. Hij heeft rechte oren, een dichte vacht die van lichte honingkleur tot diepbeige kan zijn en een wollige staart. Ze zijn gekend voor hun intelligent gedrag.

16. Otterhound

Otterhound

Een ras dat oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt. Daar werd het gekweekt om je raad het al, … op otters te jagen. Deze grote hond is een excellente zwemmer en jager. Een ruwe dikke vacht beschermt hen tegen de kou. Toch kunnen deze dieren ook als huisdier worden gehouden. Als je voldoende activiteit voorziet en houdt van veel haren in je huis.

15. Noorse Lundehund

Noorse Lundehund
Andrva/wikicommons

Dit ras heeft zes tenen aan elke poot, steekoren die ze naar alle kanten kunnen bewegen en het talent om met hun hoofd tot op het einde van hun rug te geraken. Het zijn ideale honden voor drijfjachten, maar je kan ze ook in huis houden.

14. Chinook

Chinook

De chinook of ‘de warme winter wind’ in de taal van de Eskimo’s, heeft een bijzonder warme vacht. Hij werd oorspronkelijk gekweekt als sledehond, omwille van zijn kracht, en zijn lichte gewicht.

13. Catahoula Leopard dog

Catahoula Leopard dog

Deze hond met verschillende kleurtjes wordt algemeen gezien als een echte werker. Het was de eerste hond die gekweekt werd in de VS. Zijn naam dankt hij aan Catahoula Parisch uit Louisiana. Hij werd oorspronkelijk vooral gebruikt om op wilde zwijnen te jagen.

12. Peruaanse Inca Orchid (Peruaanse naakthond)

Peruaanse naakthond
Thomas Quine/flickr

Deze oude soort (aanwezig op de aarde sinds 750 na Christus) is een zeldzaam, maar waardevol huisdier. Ze zijn snel, slim en bewegelijk. Ze kweken gemakkelijk. Maar waar ze het meest beroemd voor zijn is dat ze soms geen haren hebben. Hun huid kan dan verschillende kleuren krijgen.Ook Leuk

De 11 Nederlandse Hondenrassen
16 Stoere Waakhonden
10 Feitjes over Mopshonden
10 Leuke Weetjes over de Stoere Duitse Herder
10 Grappige Weetjes over de Chinese Naakthond
10 Hondenrassen Voor Mannen

4 reacties op “19 Unieke Hondenrassen die je (te) weinig ziet in Nederland”

  1. Monique zegt:

    “The Singing dog of new Guinea” is nauw verwant aan de Dingo (de australische). Beide honden zijn gehouden als huishond. Iets wat niet echt wil lukken. Biologen en belangenorganisaties hebben geprobeerd om de Dingo niet de status te geven van een gedomesticeerde hond en dat is ze gelukt. Dat hebben ze gedaan om te voorkomen dat de Dingo als huishond gehouden mag worden. Dat is helemaal niet goed. Niet goed omdat Dingo’s die in Australie als huishond gehouden worden zich kunnen vermengen met andere huishonden en dan toch Dingo genoeg zijn om zich met wilde honden te vermengen. Maar ook omdat de Dingo als huishond onverantwoord is. Wat precies het verschil is met een Dingo (en ‘The new Guinea Singing Dog’) en de Saarloos bijvoorbeeld weet ik niet precies, maar daar waar de Saarloos nog kan functioneren als een huishond, daar laat de Dingo het (naar het schijnt)afweten. Een Dingo en een New Guinea Singing Dog als huishond houden is in de internationale gemeenschap dan ook illegaal bevonden (tenzij mijn kennis achterhaald is).

  2. Harmke zegt:

    waarom gaat het niet verder dan 12

  3. Harmke zegt:

    O laat maar

Geef een reactie